Начало на реферати

Затлъстяването
ЛИТЕРАТУРНА СПРАВКА
ИСТОРИЯ


“Оbesity”-Oбезитет произхожда от латинската дума „Оbesitas”, kоято означава: охранен, който се е хранел до ояждане, дебел. Обезитетът не е нов феномен. Споменаването на обезитета датира още от Гръко-Римски времена, но научен прогрес по проблема не е имало чак до ранния 20-ти век.

През 19-ти век, изследванията на Лавоазие и други разкриха, че човешкият метаболизъм е подобен на бавно горене и,че всяко тяло, било то дебело или слабо, се подчинява на законите на термодинамиката. Откриването на мастни натрупвания в клетките, основен градивен блок в биологията, доведе до идеята, че обезитетът може би е предизвикан от наличието на прекалено много мастни клетки. През по-голямата част от историята на човечеството, проявата на натрупани килограми при децата е била приемана като признак за здраве и семейно благополучие и индикатор за икономическия просперитет на обществата.

През ранния 20-ти век анализите на данни от живото-застрахователни регистри сочели,че обезитетът е бил свързан с увеличена смъртност. През 1920 наследствената обремененост при обезитета беше предположена заедно с описание на Cushing’s disease и хипоталамичен обезитет. По-късно въвеждането на тироид хормона, динитрофенол и амфетамина като фармакологични мерки срещу обезитет отвориха пътя на употребата на медикаменти срещу заболяването. Развитието на генетиката подобри познанието за генетичната обусловеност на обезитета.

Затлъстяването facebook image
Публикувано от: Маргарита Евгениева

Оценка и анализ на здравно-демографското състояние на населението в Италия за периода 1970-2009г 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.