Начало на реферати

Защо бунтовникът от поемата На прощаване търси подкрепата на майката


защото познава силния характер на най-близкия си човек. Предвидено е негативното мнение на хората с робско съзнание, които няма да разберат подвига и ще кажат не храни-майка излезе. Синът желае майка му да запази гордостта и вярата си в геройски загиналия юнак. Това е възможно да постигне само нравствено извисена личност с изключителна воля.

На нея смелият борец за свобода доверява да предаде неговия революционен завет, да осъществи родовата приемственост в борбата:

Кажи им майко да помнят,

да помнят, мене да търсят....

Дано ми найдат пушката,

пушката, майко, сабята...

Вълнуващият майчин разказ ще възпита у братята невръстни борчески дух, стремеж към свобода.

Поетът рисува в контраст веселото хоро на победителите и образа на скръбната майка. В сълзите и бунтовникът вижда майчиния дял в борбата за свобода и предусеща голямото им въздействие върху братята му. Те трябва да наследят мъжествения му характер, полюсните му чувства:

Но туй щат братя да видят

и кога майко порастнат,

като брата си ще станат

силно да любят и мразят...

С майка си лирическият герой на стихотворението На прощаване споделя не само възможността за трагичен изход на съдбата си, но и щастливото си видение на свободата, на победното завръщане. Той навлиза в въображаемата картина с условно по своя характер изречение: ако ми, мале, майноле.... С пестеливи, но рядко изразителни средства поетът внушава празничната атмосфера на завръщането. Цветята, възклицателните обръщения о тогаз, майко, юнашка, повелителните форми ела, прегърни, берете, изпълват картината с радостно чувство и несдържано вълнение. Бунтовникът и майката са равни по нравствено борческа възвишеност. Призивните думи и повторенията са израз на синовна жажда за майчина близост. Майката, символ на живота, трябва да благослови сина си в момент на щастливо завръщане и за героична смърт, защото той е приел, че в борбата свободата и смъртта са успоредни.

За лирическият герой от поемата На прощаване майката е истинска духовна опора, силен и мъдър човек, който единствен може да го разбере и подкрепи, да повярва в неговите идеали, в страшния, но славен път на борбата за свобода, да приеме саможертвата. Обичта на сина към майката е прекрасно човешко чувство, което поетът е превърнал в нравствено послание към всяко поколение.


Защо бунтовникът от поемата На прощаване търси подкрепата на майката facebook image
Публикувано от: Стефан Костадинов

Подобни материалиЗащо бунтовникът от поемата На прощаване търси подкрепата на майката 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.