Забравена парола?
Начало на реферати

Заболявания на стомаха и червата


антациди и с няколко леки диети.
Само в по-редки случаи заедно с антацидите и диетите могат да се предпишат и антибиотици.
Но това се преценява от лекаря-специалист и зависи от сериозността на заболяването и от особеностите на организма на болния.

ГАСТРОПТОЗА
Смъкването на стомаха (гастроптоза) е заболяване, при което този орган се смъква частично или изцяло в малкия таз. При това смъкване стомахът не нарушава способността си да изпълнява своите функции. Дори и да се намира изцяло в областта на малкия таз, стомахът продължава да обработва храната, както и преди.
Кратка медицинска справка
Тази патология обикновено е или вродена, или придобита и често се съчетава със заболявания на бъбреците или на черния дроб. Подобно нарушение на вътрешните органи най-често възниква при жените с астенично телосложение, които не са тренирали никакъв спорт и водят застоял живот. Но заболяването може да се развие и у хора с нормална мускулна система, когато са подложени на постоянно физическо пренапрежение, при бременност или след рязко отслабване.

...КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА СМЪКВАНЕТО НА ТОЗИ ОРГАН
В началния стадий смъкването на стомаха протича без симптоми. Малко по-късно възниква дискомфорт и тежест около слънчевия сплит. Понякога на болния му се гади или повръща. Не е изключено да възникнат и болки в областта на сърцето. След хранене болният усеща тежест и болка в стомаха. След физическо натоварване възниква силна болка в областта на корема, която намалява или изчезва напълно, когато болният заеме хоризонтално положение в леглото.
Ако смъкването на стомаха е свързано с астенично телосложение, болните се оплакват от липса на апетит, от гадене или повръщане след хранене, както и от учестено сърцебиене.
При по-нататъшно прогресивно развитие на болестта се появяват болки под лъжичката след ядене, а след прекаляване с алкохол -чувство за препълнен стомах. Започват да се появяват проблеми при храносмилането.
И те са следните
подуване на корема;
образуване на киселини;
запек;
страх преди хранене от това, какво ще възникне след това.


ПРОПОЛИСЪТ Е ДОБРО ЛЕЧЕБНО СРЕДСТВО

Клетките на стомашната лигавица най-бързо се възстановяват с помощта на мед и прополис. Вярно е, в меда се съдържа голямо количество захар и органични киселини, които могат да раздразнят лигавицата на стомаха. При неприятни усещания след консумацията на мед е добре да се
разрежда с вода. 1 супена лъжица мед се слага в чаша с вода. Може медът да се сложи и в храната преди консумиране. Подходяща е комбинацията мед-сметана, мед-извара и т.н. Разбира се, най-добре е медът да се приема в чист вид: по една супена лъжица три пъти на ден преди ядене.


ПЪРЖЕНО
И при най-малките проблеми със стомаха трябва да се спазва подходящата диета. При увредена стомашна лигавица тя трябва да се спазва не по-малко от два месеца. Преди всичко от менюто се изключват храните, които могат да раздразнят лигавицата на стомаха. Всеки, който има такива проблеми, знае от какво може да го заболи стомахът. Това са лютите, пържените и киселите храни, газираните напитки, алкохолът и някои други продукти. Откажете се от тлъстите меса и от сланината, от гъбите, пушените меса и от колбасите. Консервите, суровите плодове и черният хляб също могат да се окажат причина за стомашни проблеми. Всичките блюда трябва да се задушават на пара и да се консумират на малки порции около пет - шест пъти на ден.

Задължително е в менюто да се включат повече млечни продукти: мляко, краве масло, сметана. Ферментите, които те съдържат, ускоряват регенеративните (възстановителните)
Заболявания на стомаха и червата facebook image
Публикувано от: Vasil Nedyalkov

Използване на фолио от напълнен полиетилен 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.