Забравена парола?
Начало на реферати

Възникване на християнската религия


Ранното християнство

Възникване на християнската религия.

Християнството възниква през 1в. от н.е. в Палестина.Тогава тази област била провинция на обширната Римска империя.В Палестина открай време съществували условия за възникване на различни учения и религии,които взаимно влияели.Християнството заимствало много от местната религияна юдеите,от различни източни култове и от идеите на гръко-римската философия.В този смисъл то се явило продължение на богатите култови и философски традиции на Близкия изток и Източното Средиземноморие.

Християнството възникнало и започнало да се разпространява във време,когато в пъстрата по народностен състав Римска империя съществували множество култове и религии.Римските императори чувствали необходимост от една религия,която да проповядва в вяра в един Бог,за да могат по този начин да укрепят собствената си власт.Трябвало обаче да мине много време,за да могат те да осъзнаят,че такава религия била християнството.

Освен проповядваната вяра в един Бог християнството имало и други преимущества.Християнската проповед обещавала на бедните блаженство в отвъдния свят и в същото време ги учела да сеподчиняват на властта,която била дадена от Бога.Всеки щял да получи заслуженото пред Страшния съд.Така бедните били успокоявани,че не страдат нопразно,а на богатите било напомняно,че прекалената алчност ще бъде наказана.

Християнството проповядвало идеата,че съществува върховен Бог,който е творец на вселената,на растителния и животинския свят и на човека.То възприело и доразвило схващането,че посредник между върховния Бог и хората е Синът Божи,Божият помазаник или Месия(на гръцки-Христос).Този Божи Син щял да изкупи чрез страданията си

Възникване на християнската религия facebook image
Публикувано от: Галина Стоянова

Раднево 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.