Забравена парола?
Начало на реферати

Втора Световна Война


Втора Световна Война

I


ВЪВЕДЕНИЕ

Втората световна война е глобален военен конфликт, който по отношение на човешките жертви и материални разрушения е най-опустошителният в човешката история. Тя започва през 1939 като европейски конфликт между Германия и Англо-Френската коалиция, но постепенно се разширява, за да обхване почти всички световни нации. Завършва през 1945г. Оставяйки след себе си нов световен ред доминиран от СССР и САЩ.

Повече от всяка предишна война, Втората световна война довежда до цялостна мобилизая на националните човешки и икономически ресурси. Най-важните определящи показатели при воденето на войната са индустриалната мощ и личния състав на армията. През последните стадии на войната на световната сцена излизат две радикално нови оръжия ракетите с широк обхват на действие и атомната бомба. Основно, обаче войната се води със същите изпитани оръжия,с които се води и Първата световна война. Най-значителен напредък се отбелязва в конструирането на самолети и танкове.

II


СВЕТЪТ СЛЕД ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

Три велики сили остават незадоволени от последеците на Първата световна война. Германия, като основна победена нация е дълбоко засегната от териториалните загуби и репарациите предвидени във Версайския мирен договор. Италия, една от страните победителки, намира своите териториални завоевания крайно недостатъчни дори за компенсиране на щетите от войната и за задоволяване на своите амбиции. Япония, също победител във войната, е недоволна от провала да установи контрол над Китай.

A


ПРИЧИНИ ЗА ВОЙНАТА

Франция, Обединеното Кралство и САЩ постигат своите военновременни цели. Те редуцират германската военна мощ до нула и реорганизират Европа и света по свой модел. Френските и английски чести разногласия в политиката през поствоенния период водят до несигурност в способнастта им да поддържат мирното статукво. Съединените Щати, изгубили всякаква надежда, че Стария свят ще изплати военните си дългове се оттеглят в изолационизъм.

A1


ПРОВАЛЪТ НА УСИЛИЯТА ЗА МИР

През 20-те години се правят опити за постигане на траен мир. Първата стъпка е основаването на Организацията на Нациите (ОН) през 1920г, като форум където нациие ще могат да разискват своите проблеми. Организацията разполага с ограничени правомощия да убеждава и да налага различни морални и икономически санкции и страните членки са могли да понасят тези ограничения и да действат според своите виждания. На Вашингтонската конференция през 1921-22 година, основните морски сили се договарят да ограничат своите флотилии съобразно определен коефициент. На конференцията в Локарно (1925г.) се постигат Германо-Френски съвместни договорености относно взаимната им граница, както и арбитражни споразумения между Полша и Германия. В Парижкия мирен пакт от 1928г., 63 страни, между които всички велики сили без СССР, отричат войната като инструмент на националната политика и пледират за разрешаването на конфликтите със мирни средства. Подписалите се договарят да признаят войната само като средство за самозащита.

A2


ЗАРАЖДАНЕТО НА ФАШИЗМА

Една от основните цели на победителите в Първата световна война е да да направим от света безопасно място за демокрация, и следвоенна Германия изработва и приема демократична конституция, както правят и по-голямата част от страните, които са възстановени или създадени след войната. През 20-те години обаче се заражда вълна като форма на националистично,

Втора Световна Война facebook image
Публикувано от: Кръстинка Божилова

Раднево 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.