Забравена парола?
Начало на реферати

Всичко за акулите


Акулите пренадлежат към групата риби,чийто скелет не е костен,а хрущялен.Към тази гупа принадлежат и скатовете.Съществуват окло 370 вида акули.те обитават топлите морета.Всички акули имат обтекаема торпедовидна форма,а горната половина на опашката е по-дълга от долната.Акулите са изключително бързи и гъвкави плувци.Те са едри риби-най-дребната-акулата куче,е дълга около 0.5м.Както всички акули,и рибите имат хриле.Хрилките отвори са разположени от двете страни зад главата,но са без подвижно капаче,каквото имат костните риби.Кулите, както всички хрущялни риби,нямат плавателен мехур и за да се задържат във водата, трябва да плуват непрекъснато.Кожата на акулите е много груба.В миналото моряците я използвали като шкурка,за да почистват дървените палуби на корабите.Зъбите,подредени в 5 до 7 реда,са с остри краища и лесно захапват и разкъсват плячката.Хората смятат акулите за лакоми и кръвожадни.Действително опасни за човека са 20-30 вида.Най силна,свирепа и опасна е бялата акула,наричана още бялата смърт.Дълйината и е около 7-8 до 12м.Най-едрите видове се хранят с планктон и са безопасни.Такава е китовта акула-най-голямата риба в света.Тя достига дължината до 18м и тегло над 14т.Акулата се отличава с извънредно силно обоняние.Чувствителни пори по носа и помагат да надуши плячката си от стотици метри.Подобни на бръснарски ножчета зъби непрекъснато се подменят-едни се счупват и падат,но мястото им се заема от нови.През целия си живот акулата сменя хиляди зъби.Водата заедно с разтворения е нея кислород преминава през тесните хрилни отвори.Койата се състои от малки,подобни на зъбци люспи,които я правят груба.

СКАТОВЕ

Те са приспособени към дънен живот.Някои обитават плитчините,а други дълбочините на моретата.Хрилните им отвори са разполойени отдолу на тялото, а не странично,както при акулите.Хранят се с дребни животни,които смачкват с подобните си на плочки зъби.Размерите им са от 3-4см до 6-7м.

ТИГРОВА АКУЛА

Агресивната и свирепа тигрова акула е дълга до 7м и е известна като опасна човекоядка.

АКУЛА ЧУК

Тя е дълга до 6м.Главата и е плоска и има форма на чук.

АКУЛА КОШ

Тя е дълга над 10м.Плува близо до повурхността на водата,където се храни със зоопланктон.

АКУЛА МАКО

Бързата и силна акула мако достига до 3.5м и е любимулов за рибарите.

МОРСКА ЛИСИЦА

Акулата морска лисица достига дължина 6м.С дългата си опашна перка зашеметява рибата,с която се храни.

КИТОВА АКУЛА

Безопасна китова акула може да достигне дълйина 18м,но се храни само с планктон и миниатюрни рибки.

БЯЛАТА АКУЛА

Бялата акула е най-опасната от всички акули.Достига дължина до 8м.Преследва и се храни с големи животни-делфини,тюлени, морски лъвове, други акули.Напада и хора,в някои случаи дори рибарски лодки. Бялата акула, наричана още Голямата бяла, е най-добре познатият вид и най-голямата хищна акула. Наричат я още Бялата смърт заради репутацията й на човекоядец. Големите бели акули растат до около 6 метра, наполовина на най-големите акули. Тя обитава

Всичко за акулите facebook image
Публикувано от: Марийка Калчева

Използване на фолио от напълнен полиетилен 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.