Забравена парола?
Начало на реферати

Византия и Византинистика


Юстиниан провежда много динамична външна политика Реконкиста да възстанови римския свят и да го върне в границите на Римската империя. По това време имало три големи кралства Вандалско, Остготско, Визиготско и под въпрос е Бургундското. Юстиниан започва една дипломатическа подготовка (за да може да осъществява реконкистата). Византийския девиз бил Никога не се признават за окончателно загубени отпадналите територии. Византия третирала всички останали владетели в ойкумената като свои васали. Титулът на василевса на Константинопол не може да бъде дублиран. Карл Велики го прави през 800 г., когато управлява Ирина във Константинопол. Вторият, за когото се претендира да го е направил е цар Симеон, но Византия никога не го позволява Корона е получил Петър, а не Симеон, но като василевс на българите. Признаването на византийския император като единствен покровител на християнския свят. Теодорих Амал се обявява за крал на остготите, но византийците го смятат за управител на Италия. Византийският император има мисия да запази мира (както и китайската небесна империя). Византийската империя има за цел опазване, а не завоюване (освен когато става въпрос за бивши земи). Юстиниан говори за възстановяване на стария добър ред. Арианството винаги е било предтекст за война. Ариани са вандалите, вестготите и остготите. Смъртта на Капада (персийски шах ин шах) отслабва Персия (защото вниманието се насочва навътре), както и смъртта на Амалсунта (дъщеря на Теодорих Амал), която е провизантийски настроена готите искали да я отстранят и тя е заточена и убита Юстиниан по-късно нахлува в Остготска Италия. Юстиниан иска да отстрани трите кралства Остготското, Вандалското и Визиготското трябвало много сериозна военна подготовка.

(14.11.06) Армията съхранява цялоста на империята и й придава значимост.. Римската и византийската армии са били много добре организирани за своето време - обръща се голямо внимание на армията и се полагат грижи. Била е необходима равнинна местност за по-добра маневреност, а планинските и тесни места не са били удобни там именно варварите нападат византийската армия. Юстиниан завладява 3 кралства с 15-20 хил. войници като с/у него са излизали 2-3 пъти повече. Византийската армия била съставена от наемници, които не са били мотивирани, войната се явявала за тях като начин на препитание. От император Август към 6 век армията е била изцяло съставена от наемници (най-вече траки, което обяснява и стопяването на тракийската популация през 5-6 век).

По границите се настанявали федерати (гранични войски), със собствено самоуправление, и служели за бариера на варварските нашествия.

От 5-6 век всеки военачалник имал свои собствени войници, на които се заплащало лично от генерала. Те представлявали гръбнака на войската и се използвали в краен случай, не са се подчинявали на императора.

Варварите си служели обикновено с нападателно оръжие, докато римската армия има и отбранително оръжие (щитове и пр.). Девиз на войниците бил Войната храни войната.

Интендантските служби изплащали заплатите и осигурявали амунициите, но те са присвоявали голяма част и така вредели на войниците.

По времето на Юстиниан генерал бил Велизарий (с личен секретар Прокопий Кесарийски) и евнухът Нарзес, който бил арменец, не е залагал на военната тактика и стратегия, а на хитрост подмамване и подкупи.


Възстановяване на ..... романис


След смъртта на Атила натискът от север намалява.

Населението на северна Африка било окупирано от вандалите и негодувало с/у пришълците ариани, които се разположили на най-богатите земи и оставили пустите на местното население. Крал Гилдерих управлявал вандалите но бил свален и заместен от Галимер, който бил виден представител на антивизантийските ..... на армията.

Лятото на 532 г. Велизарий потегля с 5000 пехотинци и 6000 конници за Картаген. Флотолията била съставена от 500 товарни кораба, а на отделни се качили само професионални морски пехотинци. Около о.Сардиния Велизарий успява да заобиколи вандалския флот и да пристигне по-рано в Картаген. Галимер се изтеглил във вътрешността на равнинна местност. Битка при Трикамара (?) където Галимер е разбит. Последвало друго сражение и Галимер бяга при маврите (номади в Африка).

534 Картаген пада и така се слага край на вандалското кралство в Северна Африка. Галимер бил пленен и закаран в Константинопол. Вандалските съкровища са взети, както и съкровищата от Соломоновия храм.

Византия и Византинистика facebook image
Публикувано от: Николай Стоянов

Раднево 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.