Начало на реферати

Visual C - Работа с менюта


МЕНЮТА


Скрол барове, менюта и диалогови прозорци са хляб и масло от Windows потребителски интерфейс.

Икони, курсорот, менюта и диалогови прозорци са свързани.

Mенюто е списък от наличните опции. Менюто служи в Windows програмата така че казва на потребителя какво операции по молба е в състояние да извършва.

Менюто може би е най-важната част от потребителския интерфейс. Добавяне на меню в програмата е сравнително лесна част в Windows програмирането. За всяко избираемо менюто е даден уникален идентификационен номер. Когато потребителят избира менюто, Windows изпраща на вашата програма едно WM_COMMAND съобщение и ID уникален идентификационен номер.


Меню Концепции


Windows меню лентата се появя непосредствено под надписната лента. Тази лента с меню понякога се нарича "главното меню" или "най-високо ниво на менюто." Елементите в най-високото ниво на меню обикновено се извикват на падащите менюта, които също се нарича "изскачащи менюта" или "под менюта." Изскачащото меню може да се извика и от друго изскачащото меню. Понякога елементи в изскачащи менюта извикват диалогов прозорец за повече информация. Ляво на надписа бар, има малка икона с тази икона се извиква системното меню, което е друга изскачащо меню.

Елементите на меню в изскачащи прозорци могат да бъдат "проверени(checked)" което означава, че е маркирано от ляво на меню текстот. Използването на проверка марка позволява на потребителя да избира различни възможности на програмата кой ги позволява менюто. Тези опции могат да се изключват взаимно.

Елементите в менюто в най-високо ниво на менюто или в изскачащи менюта може да бъде "активна (enabled)", " неактивни (disabled)", или "сиви-замаглени (grayed).

Включено, изключено, и замъглена менюто на всички елементи могат да бъдат "избрани" (осветлени). Потребителят може да щракне с мишката върху менюто и да го активира. От гледна точка на вашата програма, включено а както и замъгленото меню функционира по различен начин. Windows испраща на вашате програма, само едно съобщение WM_COMMAND за активиране на меню елементот. Ако искаме да оставиме на потребителя до знаене че опцията не е валидна я замъгламе.


Меню Структура


Когато създава или променят менюта в програмата, полезно е да се мисли за най-високо ниво на менюто и всеко изскачащо меню като отделно меню. В най-високо ниво на менюто има меню дръжка, всяка от изскачащото меню в рамките на най-високо ниво на менюто има свои собствени меню дръжка.

Visual C - Работа с менюта facebook image
Публикувано от: Румен Стефанов

Увод във функционалното програмиране 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.