Забравена парола?
Начало на реферати

Видове кораби - описание


Корабът е голям съд, който плува по море. Корабите се различават от лодките по размер. Кораби могат да бъдат открити по езерата, по моретата, реките и позволяват разнообразни дейности, като транспорт на стоки и хора, риболов, развлечения, гражданска защита и защита при война.


Корабите и лодките са възникнали паралелно с човечеството. Във важни войни и във всекидневието, те са станали неразделна част от съвременната търговия и военните системи. Риболовните кораби са използвани от милиони хора по света. Военните сили използват много изтънчени плавателни съдове за транспорт и подръжка на силите на суша. Търговските плавателни съдове приблизително 35000 на брой, са превозили 7.4 билиона тона корабен товар през 2007.


Тези кораби също са били ключова позиция в исторически велики открития, научно и технологично развитие. Мореплавател като Zheng He пренася открития като компаса и барута. От една страна корабите са използвани за колонизация и търговия с роби, а от друга стана те са пренасяли научни, културни и хуманитарни потребности.


Както Thor Heyerdahl демонстрира с неговата малък кораб Kon-Tiki, възможно е да постигне велики неща с дървен сал. От мезолитното кани до днешните мощни, ядрени самолетоносачи, корабите разказват за историята на човечеството.Номенклатура Няма правило, което да различава кораба от лодката. По принцип корабите са по-големи от лодките. Общо използваното правило, е че ако единият съд може да носи другият, то по-големият е кораба. Ако лодките са яхти, големи около 35 фута (11м), то това правило не е понятно.


Броят на големите плавателни съдове е причисляван към тоя на корабите. Подводниците са пример за това. Други видове големи плавателни съдове, които са наричани кораби са товарните кораби, речните кораби и фериботите. Въпреки че са достатъчно големи за превозването на други кораби и тежки товари, тези плавателни съове са проектирани за защита на крайбрежните води.Видове кораби Трудно е да се класифицират, защото има много критерии, по които може това да бъде направено. Има класификации, които използват следните критерии:

Брой на корпусите – еднокорпусни, катамаран, тримаран.

Форма и големина – лодки, плоскодънна лодка, ледоразбивач.

Според строителния материал-стоманени, алуминиеви, дървени, стъклени и пластмасови.

Според силовата уредба-управлявани от хора, механични, платноходи.

Епоха на ползване-триреми..........................

Според географското местоположение-катери в северна Европа, гондоли във Венеция, плоскодънни лодки в Китай.

Производство, серии или класа..


Друг начин да се категоризират корабите и лодките, со критериите на Паулет и Пресли – по тяхната употреба. Тази система включва военни кораби, търговски кораби, риболовни кораби, плавателни съдове за удоволствие и състезателни лодки. В тази секция, корабите са класифицирани по първите четири категории и добавяне на секция за речните и езерните кораби.

Видове кораби - описание facebook image
Публикувано от: Елена Кирилова

Are poor people poor or just lazy? 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.