Начало на реферати

Видове динозаври


Ихтиозаврите са живораждащи, като размера на малкото е голям, както при съвременните китове. За разлика от китовете, обаче са разчитат основно на зрението си (а не на слуха).

Придвижване и дишане


Не е изяснена техниката на плуване на ихтиозаврите, по-специално съчетаването на плуване с дишане. Подобните им по форма риби (едри скумриеви) дишат с хриле и не се налага да излизат от дълбоките водни слоеве. Съвременните делфини използват специална техника на плуване — редуват плуване в дълбокия слой (2–3 метра под вода) с излитане над вода, за да дишат. От енергийна гледна точка тази техника е оптимална за животни с подобни размери, дишащи атмосферен въздух (използва се и от съвременните пингвини). За да я прилагат, ихтиозаврите би трябвало да плуват легнали на една страна, което е съмнително. Другата хипотеза е, че при бързо плуване те не дишат, което е характерно за влечугите (страничните извивания на гръбнака блокират цикъла вдишване-издишване). Ако е така, те биха били способни само на краткотрайни периоди на висока активност и не биха били конкурентни на съвременните едри океански хищници — делфини, акули и едри скумриеви.

Тиранозавър Рекс

Тиранозавърът е най-прочутият динозавър . Досега са открити около 15 скелета на страховитото животно, които са запазени в различно състояние. Той е живял през креда и е бил най-едрият и най-страшен от този период.Той бил висок 6 метра , дълъг 15 метра и можел да върти на всички страни огромната си глава . Предните му крайници били много дребни и дори не могли да стигат главата на животното. Задните крайници били силни и мускулести. Тиранозавърът се придвижвал на 2 крака. Тежал над 6 тона и челюстите му имали страшни , подобни на трион 18-сантиметрови зъби . Тъй като тиранозавърът не бил сред най-бързите и кръвожадни динозаври навярно се е хранел с мърша . Има теория, която казва, че той може би е нападал в засада. По черепа на тиранозавъра има големи дупки. Те помагат на животното да стои изправено. Без тях, тиранозавъра не би могъл да стои изправен, защото главата му ще е твърде тежка. Челюстите на тиранозавъра можели да пренасят до 50кг месо. Този динозавър бил считан за най-едър докато не открили гигантозавъра и кархародонтозавъра. Открити са сведения, че тиранозаврите охранявали гнездата си и за кратко време даже се грижели за малките си. Понякога тиранозаврите се сбивали. Битките между огромните същества били страшни.

Торозавър

Торозавърът е растителнояден динозавър от периода креда. Те са динозаврите с най-дълъг череп. Черепът им бил дълъг 2,5 метра. Торозавърът имал три рога. С дълга глава и рога, той бил добре защитен от хищници. Торозавърът имал остра човка.

Видове динозаври facebook image
Публикувано от: Ангел Иванов

Използване на фолио от напълнен полиетилен 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.