Забравена парола?
Начало на реферати

Устройство и функции на женските полови органи


Устройство и Функции на женските полови органи


Устройство-Женските полови органи се делят на три части в зависимост от биологичното им предназначение:възпроизвеждаща част (женски полови жлези), част за оплождане на яйцеклетката и износване на плода (маточни тръби и матка) и част,която осигурява осъществяването на половото сношение и раждането (влагалище и външни полови органи).Според разположението си половите органи са вътрешни и външни. .Външните генитални органи са: Венерин хълм, големи и малки срамни устни, клитора, уретрата, хименът, а също и Бартолиновите жлези. Вътрешни генитални органи са всички, които не се вижадат отвън: влагалище, матка, маточни тръби и яйчници.


Венерин хълм (от Венера – римската богиня на любовта) - Представлява закръглено изпъкване, образувано от натрупването на мастна тъкан. След пубертета кожата над хълма се окосмява характерно за женския пол – във форма на триъгълник. Значителна част от нормалните жени (около 25%) имат мъжки тип окосмяване – в посока на пъпа, както и встрани към бедрата (има форма на ромб), което не е болестно състояние, а се дължи на фамилна особеност. Цветът на космите в тази област съответства на цвета на веждите.

Големите срамни устни (labia majora pudendi) са познати още като големи лабии, представляват две кожни гънки със съединителнотъканна основа, които се спускат откъм перинеума симетрично от двете страни. Лабиите стават по-плоски към перинеума и у някои жени се губят в него, а у други задните краища се съединяват на 3-4 см от ануса с една комисура (commisura labiorum dorsalis). Отстрани те се ограничават от бедротот с дългообразния sulcus genitofemoralis. Кожата на външната им повърхност е по-груба и окосмена, а на вътрешната е нежна, гладка, леко гланцирана, розова, с изглед на мукоза. Те съдържат различно количество подкожна мастна тъкан. Кожата на големите лабии, на mons pubis (венерино възвишение) и по sulcus genitofemoralis притежава мастни и потни жлези. Вътрешната повърхност на лабиите няма потни жлези, но е богата на мастни такива. Между лабиите лежи бразда - срамна бразда (rima pudendi). При някои жени големите срамни устни се допират една до друга, а при други те са раздалечени.

Устройство и функции на женските полови органи facebook image
Публикувано от: Николай Тончев

Използване на фолио от напълнен полиетилен 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.