Начало на реферати

Урбанизацията


Темповете на урбанизация на азиатския континент също се очаква да бъдат високи, като ще нараснат през 2030 г. от 35 % на 50 %.

Своеобразни са и проблемите, породени от урбанизацията в страни като Бангладеш, Индия и Пакистан. Онова, което ги отличава, е преди всичко огромния брой на населението. В Индия например живее една шеста част от населението на Земята. Близо 70 % от това население обитават селските райони. Към 2030 г. градското население на тази страна ще бъде толкова, колкото е общото население на САЩ, Русия и Япония, взети заедно. В посочените по-горе три страни се намират едни от най-многолюдните градове като Калкута, Делхи, Бомбай (Индия), Карачи (Пакистан), Дака (Бангладеш).

Според експертите от ООН всеки от тези градове ще нарасне с повече от 5 милиона жители през следващите десетина години. Наред с мегаполисите съществуват и множество малки (за мащабите на тези държави) градове, където подобно на Африка икономическият динамизъм е незначителен.

Различна е картината в държавите от Северна Африка и Близкия изток, където през 70-те и 80-те години на ХХ век настъпват сериозни изменения в градовете, предизвикани главно от политическите неуредици и от нуждата от работна сила. Това се отнася главно за периода 1979–1990 г. в страните, износителки на петрол каквито са Кувейт, Ливан, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и др. В тях бързо нараства градското население, достигайки ръст до 10 % годишно. Наситеността на международния пазар с петролни продукти в началото на 90-те години на ХХ век и войната в Персийския залив слагат край на тази тенденция и започва намаляване на градските жители. Средногодишното градското население само в Кувейт през периода 1990–1995 г. намалява с около 4,5 %, докато в някои столици в региона, като Аман (Йордания) и Сана (Имен), се забелязва нарастване на броя на хората, главно имигранти от Кувейт.

На Карибите и в Латинска Америка понастоящем 75 % от населението обитават градовете и особено ускорение на темповете на урбанизация в перспектива не се очаква.

Особен е случаят с Япония, която разполага с модерни технологии, но крайно ограничени земни пространства. Там практиката за разрастване на градовете в концентрични кръгове около тях се осъществява много трудно и проблемите на работната сила и нарастването на градовете се решава чрез бързи транспортни връзки между големите градски центрове Токио, Осака, Нагано и малките отдалечени селища.

В развитите държави тенденциите в урбанизацията на големите градски центрове са други. В тях тя води до намаляване на обитателите на градските центрове и до увеличаване на жителите в т.нар. околоградски пръстени. Извършва се децентрализация на градските ядра. Това е особено характерно за САЩ от началото на 60-те години, а от 70-те години и за Западна Европа. В тях покрайнините растат по-бързо, отколкото централните части на големите градове. По данни на ООН в периода от 1981 до 1991 г. Лондон губи около 850 000 свои жители, които са предпочели да се заселят в крайградската по-спокойна и сигурна за живеене зона.

Урбанизацията facebook image
Публикувано от: Минка Гочева

Раднево 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.