Забравена парола?
Начало на реферати

Уестминстърското абатство


Westminster Abbey


Уестминстърското абатство има хилядолетна история. През средата на 10 век монаси първи дошли в тази част на Англия, създавайки традиции на почит и уважение, които продължават и до днес.

В абатството са се извършвали коронациите на много крале на Англия, но също така то е и последен дом на 17 монарси. Църквата е сред най-важните Готически сгради в страната и е известна с гробниците на някои Англо-саксонски светци.

Както архитектурен шедьовър, Уестминстърското абатство е и символ на Английската история. Гробът на свети Едуард Изповедника, гробниците на крале и кралици и безбройните паметници на незабравими и велики хора доказват това. От 1066г. всяка коронация се е извършвала там, както и много други кралски събития.

Днес то все още е църква, „посветена” на почитта и уважението и на честването на големите събития в живота на нацията. Уестминстърското абатство не е нито катедрала, нито енорийска църква. То е „царска особа” под властта на старши свещенниците.

С всичките си характеристики, Уестминстърското абатство е резултат от развитието през вековете, което представя отговора на манастира и по-късно на църквата спрямо стимула и предизвикателството на неговата природа.

През 1040г. крал Едуард (по-късно – свети Едуард Изповедника) създава царския си палат на бреговете на река Темза. Наблизо се намира бенедиктиански манастир, построен около 960 г. пр. Хр. Крал Едуард разширява този манастир като построява голяма каменна църква в чест на свети Павел. Църквата става известна като „уест минстър”, което в превод означава „западна катедрала” и така се различава от катедралата Свети Пол в Лондон, известна като „източна катедрала” . За нещастие, когато на 28.12.1065г. църквата е осветена, кралят е прекалено болен, за да присъства и няколко дни по-късно умира. Останките му са заровени пред Централния Олтар.

Останките от този Нормански манастир могат да бъдат намерени под сводовете и огромните поддържащи колони на криптата. Сега на това място се намира музеят на абатството, но първоначално монасите живели там. Абатството притежава и огромна порта, която датира от 11 век и в момента е в предверието на катедралата. Сред най-забележителните церемонии, състояли се там, са коронацията на Уилиям Завоевателя на Коледа, 1066г. и местенето на тленните останки на крал Едуард в нова гробница няколко години след канонизацията му през 1161г.

Абатството оцеляло два века, докато през средата на 13 век крал Хенри 3 решава да го възобнови в новия Готически стил в архитектурата. По това време навсякъде се строят катедрали – във Франция и в Англия. Било е ерата на катедралите. След указа на Краля на Англия, Уестминстърското абатство е не само велик манастир и място на почит, но и място за коронациите на кралете и погребенията им.

Уестминстърското абатство facebook image
Публикувано от: Марийка Василева

Are poor people poor or just lazy? 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.