Забравена парола?
Начало на реферати

Училището – желана територия за ученика


Училището – желана територия за ученика


Всички хора по света са длъжни да имат образование, за да могат да си намерят работа, да печелят пари с които да се изхранват и живеят. А това образование ние започваме да го “купуваме” още на 7 години.

Училището е нашият втори дом. Така казват всички родители на децата си. И наистина това от части е така. Ние в училище сме като едно неразделно семейство. Учителите са като наши родители, винаги помагат в нужда и винаги дават нужните съвети.

Когато тръгнем на училище, още от първия учебен ден ние сме радостни, нетърпеливи, защото ще видим нещо непознато за нас. Запознаваме се с нови приятели. Все едно сме в някакъв свят, в който енергия ни дава любопитството. Само то, ни е нужно, за да продължаваме с греещ поглед напред. Да очакваме с нетърпение следващия ден. Училището наистина става желана територия. Всичко е повече от невероятно в началното образование. Но защо така рязко се променят учениците от пети клас нататък. Сякаш тяхната енергия е изчерпана, а вече им е омръзнало да се питат все “А защо ли е така?” и да пораждат любопитството у себе си. Започват да отсъстват от часовете, да не си учат, да не проявяват и грам притеснение за оценките си. Колкото по-голямо е старанието на учителите да научат на нещо учениците, те толкова повече се отдалечават от думите интелигентност, възпитание и уважение. Така училището изведнъж от най-интересното и желано място се превръща в някакво си задължение, за което никой няма търпение да приключи. Но знам, че на всяко нещо си има противоположност… Ето например има и ученици, които не искат да напускат училище, защото знаят, че “навън” живота е много по-суров и няма да се правят компромиси като тези до сега. Те са осъзнали това и разбират, че без знания сме за никъде. За тях училището ще бъде и все още е желана територия. Те не се оплакват от класни, контролни и всичко останало. Защото те знаят, че това е необходимо. И не става въпрос само за ученето. Те все още очакват следващия ден с онзи трепет, защото знаят, че там ги чакат не само писане и учене, но и много приятели.

Училището – желана територия за ученика facebook image
Публикувано от: Anna Vasileva Nikolova

За приятелството 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.