Начало на реферати

Турция - Средиземноморски регион


Аспендос е бил член на Атинския морски съюз. През 469 г. пр. Христа при Аспендос била разгромена флотата на Персия от атинския генерал Симон, но това не попречило през 411 г. пр. Хр. Градът да бъде завзет от персите и да стане тяхна военна база.

През 334 г. пр. Хр. Жителите на града се откупили с 50 златни таланта и 1000 коня, но въпреки това Александър Македонски го превзел. По-късно Аспендос бил включен в Пергамското царство. През 133г. преди Христа влязъл в пределите на Римската империя и за града настъпил истински разцвет. През V в. бил преименуван на Примополис. През VIII в. го завладели арабитеи той западнал. Най-голямата забележителност на Аспендос е амфитеатърът, изграден от каменни конгломератни блокове, а рамките на вратите и прозорците – от варовик с кремав цвят. Проектиран е от арх. Зенон от Аспендос. Изящният амфитеатър, побиращ 20 хил. души е чудесно строително съоражение. Особена красота му придават арките над горния ред. Огромната, 30 метра висока сцена се характеризира с великолепна акустика. На най-горните редове се четат имената на най-видните граждани на Аспендос.

Градът има и друга забележителност – величественият римски аквадукт, на 1 км. от града, дълъг 16 км. Чрез него градът се снабдявал с вода. Той е подарък от Клаудиус Италикус. Бил построен през II в. и е илюстрация на голямото римско строителство.


АНТАЛИЯ – ПЕРЛАТА НА ТУРСКОТО СРЕДИЗЕМНОМОРИЕ


Средиземноморският регион, където зреят сладки мандарини и портокали предлага най-големите и известни курорти на Турция: Антали, Алания, Селифке, Искендерун, с много исторически забележителности в ландшафта – истински райски кътчета, заслужили прозвищата „Турска Калифорния” и „Турска Флорида”. И тук има лековити минерални извори.

Анталия е колоритен многолик град. По тесните улички се виждат стари дървени къщи с еркери, като тези в Несебър, Созопол или Пловдив

Турция - Средиземноморски регион facebook image
Публикувано от: Стоян Андреев

Раднево 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.