Начало на реферати

Турция - Средиземноморски регион


На 7 км. От Фетхие, срещу остров Совалие, е мъртвото селище Кая Кою, запустяло след като гръцкото население го напуснало през 1923 г. Има над 2000 къщи, базилика три изоставени църкви. Само на 2 км. От селото е Мъртво море, прекрасните плажове Белчегизи и Кидрак – едни от най-хубавите места в света.

Летоон е бил столицата на Ликия. Светилището Летоон било построено в чест на богинята Лето – майка на Артемида и Аполон. Намира се на 4 км. на югоизток от Ксанф. Разкопки се правят от 1962 година. Част от нимгаениума ( фонтан ) е под морското равнище. Над водата стърчат колони и зидове на три храма, посветени на Артемида, Аполон и Лето. Открити са останки и на театър от елинистичнатаепоха, украсен с 16 театрални маски.


ПАТАРА


Древният град бил най-голямото пристанище на Ликия – нейна морска столица. Тук бил храмът с прочутия Аполонски оракул. На ликийски градът е изписан на една монета с името Pttara ( Птара ). През римско време тук се родил и живял свети Николай, роден през 245 г. Станал епископ и се проявил като покровител на моряците, рибарите и децата. Умрял през 326 г. Построена била църква в негова памет. През 1800 г. ( 1807 г. ) италиански пирати ограбили саркофага му и отнесли останките му в град Бари. В бързината оставили част от мощите му, които се пазят в музея в Анталия. Първият симпозиум за свети Николай ( Санта Клаус, Дядо Коледа ) се състоял тук на 5-7 декември 1983 г. Оттогава симпозиумът се провежда ежегодно. Идват хора от цял свят, от различни националности и религии, но с любов към човечеството


АСПЕНДОС


Античният град Аспендос в древната област Памфилия се намира на 44 км. от Анталия. Останките му са около съвременното село Белкъс. Според Страбон Аспендос бил основан през V в. преди Христа от колонисти, дошли от Арго и водени от Мопсос. На монети сечени тук през V и IV в. преди Христа, се чете древното име Есгуедия. По това време били сечене монети още само в Сиде.

Турция - Средиземноморски регион facebook image
Публикувано от: Стоян Андреев

Раднево 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.