Начало на реферати

Турция - Средиземноморски регион


На региона се падат 10 % от промишленото производство на Турция. Функционират три свободни безмитни зони: в Анталия, Мерсин ( над 1 млрд. Долара оборот ) и Адана – Юмурталък.

Средземноморският регион се дели на два подрайона – Адански и Анталийски. В езерна Турция са градовете Ъспарта и Бурдур. Ъспарта е столицата на турската Розова долина. Турция, наред с България е бодещ производител и зиносител на розово масло. На световния пазар турското гюлово масло се продава по 2800 долара за килограм, а българското - по 3800 долара. Един литър масло се получава от 3 тона цвят, събиран от 5 декара рози. Гюлово масло и гюлова водасе извличат във фабриката „ Гюлбирлик” в град Ъспарта. Градът е прочут и с изработването на красиви килими, захари др.

Кахраманмараш е град герой. Награден е с държавен медал. Към името му Мараш е добавена думата „кахраман”, което значи „герой”. Това става след 9 юли 1920г., когато е подписано споразумението в Севър, заради героичното държание на населението по време на окупацията от френски и английски войски.

В региона има отлични условия за туризъм. На 30 км от Анталия, т.нар. „Перла на турското Средиземноморие”, впланината Чан е интересната пещера Караин. Край Анталия е пещерата Дамлаташ, край Будур е пещерата Инсую, а край Силифке е Райската пещера.


ФЕТХИЕ И МЪРТВО МОРЕ


Турското средиземноморие започва с един очарователен залив, разположен срещу прочутия остров Родос. Заливът Фетхие е врязан в сушата между носовете Едибурунбаши и Картоги.

Всеки който реши да посети това място, трябва да знае, че ще бъде омаян, очарован и развълнуван. Цветът на морската вода в тази „перла на турското крайбрежие” е бирюзово-син, който е характерен за скъпоценните тюркоазни камъни

Между Мармарис и Фетхие е курортното селище Дашан. В местността Изтузу, на морския бряг идват да снасят яйца морски костенурки. Затова мястото е обявено за резерват. Наблизо има кални бани и много рибни ресторанти.

Турция - Средиземноморски регион facebook image
Публикувано от: Стоян Андреев

Раднево 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.