Начало на реферати

Турция - Средиземноморски регион


СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ РЕГИОНТурското средиземноморие започва на югоизток Егейския регион и достига до границата със Сирия, на едно протежение от 800 км, с бреговата линия 1600 км.

Релефът на региона е планински. Северната му рамка са Тавурските планини (Toros Dağları) с дяловете Елмаклъ, Бейдаалар, Султан, Болкар, Хайдар и платото Ташели. В масива Аладаалар е най-восокиятвръх Демиркоз (3756м). През планините към морето водят важните проходи Чубук, Серавул, Гюлек и Белен.

Топящите се снегове подхранват реките Сейхан и Джейхан, които протичат през плодородната низина Чукурова и нейното продължение Джейхан ( на името на реката ). Чукурова с право се сравнява от географите по плодородие, изобилие и богатсвто с Калифорния и Флорида, защото в нея отлично виреят портокали,мандарини, банани, фъстъци, мак,анасон, памук маслодайна роза и др.

На изток от платото Ташели, между градовете Анамур и мерсин, се простира областта Ичел, която лежи край морския бряг срещу остров Кипър. Град Мерсин също носи името на областта Ичел, нещо, което често се случва с турските градове и области. През Ичел протича река Гьоксу, която завършва с плодородната делта и алувиалната низина Селифке. В областта Хатай е низината Амик, която от брега навлиза във вътрешността по река Аси ( Оронт ). Тук е град Антакия, който също носи името на областта Хатай. На 14 км от Анталия е живописният водопад Дюден. Много красива и интересна е карстовата планинска област „Езерна Турция”. В нея се синеят сладководните езера Бейшехир, Еиридир, Карагьолю ( Черното езеро ), Авлон, Суула и солените Бурдур и Аджъгьол.

Климатът в низините е типичен средиземноморски, с горещо сухо лято и дъждовна, мека зима. Отлично виреят вечнозелени храсти и дървета – палми маслини, цитруси и топлолюбиви земеделски култури. Планините са поктири с гори. В региона са 18 % от горите в Турция. Климатът във високите части на региона е планински.

В тази област живеят 10 % от населението на Турция. Големи градове – промишлени, търговски и културни центрове са Анталия, Мерсин, Адана, Искендерун и Антакия. Рядко са населени платото Ташели и полуостровТаке. На средиземноморския регион се падат 10 % от селскостопанската продукция на Турция: 12-13 % от пшеницата и царевицата, 90 % от фъстъците, 50 % от цитрусите, 100 % от бананите, 50% от памука и ориза, 30 % от баклата, 95 % от сусама, 50 % от маслините, 100% от гюловото масло.

Турция - Средиземноморски регион facebook image
Публикувано от: Стоян Андреев

Раднево 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.