Забравена парола?
Начало на реферати

ТИКВОВИ РАСТЕНИЯ


ТИКВОВИ РАСТЕНИЯ


Към сем. Тиквови принадлежат родовете Тиква, Диня, Пъпеш, Краставица и др. общо около 900 вида от 130 рода. Повечето от тях растат в тропичните и субтропичните области особено много в Африка, но също в Америка и Азия. В умерените области се срещат малко видове. В България са разпространени бяла и двудомна дива тиква и луда краставица.

Повечето видове тиквови са тревисти растения, чието стъбло се стеле върху почвата или се катери по съседни растения и предмети. Много видове имат мустачки видоизменени клонки, чрез които се захващат за опората си. Мустачките обикновено се завиват спирално, и то в различни части на стъблото, невинаги в една и съща посока. Към сем. Тиквови се отнася един дървесен вид, който се среща само на островната група Сокотра (в Индийски океан). Има месесто, почти конусовидно стъбло с малко клонки на върха. Плодовете са подобни на краставици с бодли. При някои видове корените са месести.

Цветовете са единични или в съцветия и са еднополови тичинкови и плодникови. Венчето им е сраснало; обикновено е обагрено в жълто или в бяло. Тичинките при висшите родове са почти или напълно сраснали, докато при низшите родове те са свободни или само частично сраснали. Прашниците са едри и обикновено развити по различен начин. Плодниковите цветове лесно се разпознават по едрия долен завръз. Сем. Тиквови са насекомоопрашващи се растения. Някои видове съдържат горчиви вещества, които най-често се намират в специални, силно удължени клетки. На горчивите вещества се дължи отровността на тези видове, но на тях се основава и използването на тиквовите растения за лечебни цели.

Повече от 50 вида от сем. Тиквови се отглеждат и се използват в едно или в друго състояние за храна на човека и като фураж. Някои видове са познати само като културни растения, което показва че са култивирани много отдавна.

От род Тиква са известни 20 вида, които са разпространени в Америка. От тях се отглеждат сортове на 5 вида. В България широко разпространение имат сортовете бяла тиква (плодовете и най-често са сиво-бели и тежат до 50 kg) и обикновена тиква, които се използват за храна и фураж. Особено се ценят сортовете с висока захарност и съдържание на каротин (провитамин А). Специални сортове (тиквички) се отглеждат и използват само в неузряло състояние като зеленчук. От обикновената тиква има и декоративни сортове, които се отличават с разнообразни по багра и форма плодове. По-рядко се отглежда тиква балка, която е с висока захарност и съдържание на каротин.

Видовете от род Диня са разпространени из степи и пустини на тропична Африка, в пустините на Югоизт. Азия. Още в дълбока древност един от видовете е култивиран и днес от него се отглеждат много сортове. Плодовете са добре познати зелени, тъмно-зелени или пъстри отвън и с розово до червена, рядко жълта вътрешност, която е сочна и сладка. Добрите сортове имат дребни и малко на брой семена. Създадени са дори триплоиди (безсеменни) сортове.

Много отдавна е култивиран и пъпешът, чийто прародител е разпространен в тропична Африка, а по-късно е пренесен и в Азия.

ТИКВОВИ РАСТЕНИЯ facebook image
Публикувано от: Пена Тодорова

Използване на фолио от напълнен полиетилен 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.