Забравена парола?
Начало на реферати

Тест по български език и литература - кандидат-гимназисти


Прочетете текста и отговорете на въпросите от 1. – 6. вкл.

 

Водният кос е единствената действително приспособена към воден живот пойна птица. Той се гмурка приблизително 1600 пъти на ден. Всекидневно прекарва близо по 2 часа под водата, където изминава по 2 км. Водният кос посвещава една четвърт от времето си на почивка и на грижи за оперението си. То е истинска непромокаема обвивка, по която водата се плъзга, без да прониква до тялото. Водният кос има изключителен апетит и голяма част от деня прекарва в търсене на храна. Дневната му дажба достига 100 – 120 % от собствената му маса, или около 78,5 г.

Водният кос живее край бистри бързотечащи води, потоци и малки рекички, предимно в планините. Той все по-рядко се среща в равнините, където водите много често се замърсяват. Водният кос е постоянна птица и никога не се отдалечава от бреговете. Той е чудесно приспособен към начина на живот, който води. Има дебел слой пух, който го предпазва от студа. Когато се гмурка във водата, малко кожно капаче затваря ноздрите му и не му позволява да се задуши. Късите му крила и опашка помагат при плуване и гмуркане.

Водният кос се среща в Европа, Азия и Северна Африка. Четири други вида водни косове живеят в Америка, Аляска и Аржентина. Те имат подобни навици и един и същ силует. Различават се единствено по цвета на оперението.

 

1. Коя е темата на текста?

А) Разпространине, устройство и начин на живот на водния кос

Б) Произход на водния кос

В) Видово разнообразие на водния кос

Г) Разпространение, устройство и хранене на водния кос

 

2. Какъв е видът на текста според сферата на общуване?

А) публицистичен

Б) научен

В) художествен

Г) официално-делови

 

3. Кое твърдение е НЕВЯРНО според текста?

Тест по български език и литература - кандидат-гимназисти facebook image
Публикувано от: Пенка Стефанова

За приятелството 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.