Забравена парола?
Начало на реферати

ТАРАЛЕЖИ


ТАРАЛЕЖИ


Таралежите често живеят близо до човека, но все още знанията за тях са недостатъчни. Създадени са много легенди напр. че добре ловят мишки, че събират и складират ябълки и т.н. Отнасят се към разред Насекомоядни бозайници и принадлежат към едно от 7-те му семейства Таралежи. От този разред в България се срещат видове от още 2 семейства Къртици и Земеровки. Главна храна на тези животни са насекомите.

В света са познати около 15 вида от сем. Таралежи. От тях в България е широко разпространен само един вид европейски таралеж. Храни се с вредни за горите и градините насекоми (особено с твърдокрили) и с охлюви и с това допринася полза. Освен това унищожава гнездата и малките на гризачи вредители. Таралежът е много лаком и активен в търсенето на храна. Има и отрицателни качества" разваля птичи гнезда, понякога яде малки птици, жаби и гущери. При домашна обстановка практически е всеяден, обича различни лакомства.

Таралежът е устойчив срещу различни отрови змийска и пчелна, арсен, сублимат и циановодород. Понася по-високи дози от опасните за човека. Издръжлив е на високи температури (значително повече от сухоземната костенурка).

В България европейският таралеж се среща често из храсталаци, окрайнини на гори, синори, градини и др. Избягва влажни места. Ловува главно през нощта. През лятото натрупва много мазнини и през зимата изпада в състояние на хибернация (зимен сън), при което телесната му температура спада до 1 1,5 С. Събужда се през пролетта отслабнал и веднага започва да ловува. Скоро женските раждат по 3 6 малки, които са голи и слепи.

На пръв поглед таралежът е добре защитен от неприятели, но той има много врагове. От тях най-опасни са бухалите и други големи сови, но също ястреби и лисици.

Европейският таралеж е много полезен и е под закрила на Закона за защита на животните. Ето защо не трябва да се отглежда по домовете, а само в зоологически градини, за да не се лишава природата от него.

Сем. Къртици е представено в България също с един вид европейска къртица, която е подземно животно, обитаващо главно влажни ливади и окрайнини на гори. Присъствието й се открива по купчините пръст (къртичините), които изравя. Храни се с дъждовни червеи, ларви на насекоми и др. Активна е през цялото денонощие.

От сем. Земеровки в България се срещат повече видове напр. няколко вида белозъбка и няколко вида кафявозъбка. Повечето са нощни животни и се хранят предимно с червеи и насекоми, както и с ларвите им. Най-широко са разпространени обикновена, белокореместа и малка белозъбка.ТАРАЛЕЖИ facebook image
Публикувано от: Галина Донкова

Използване на фолио от напълнен полиетилен 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.