Начало на реферати

ТАРАЛЕЖИ


ТАРАЛЕЖИ


Таралежите често живеят близо до човека, но все още знанията за тях са недостатъчни. Създадени са много легенди напр. че добре ловят мишки, че събират и складират ябълки и т.н. Отнасят се към разред Насекомоядни бозайници и принадлежат към едно от 7-те му семейства Таралежи. От този разред в България се срещат видове от още 2 семейства Къртици и Земеровки. Главна храна на тези животни са насекомите.

В света са познати около 15 вида от сем. Таралежи. От тях в България е широко разпространен само един вид европейски таралеж. Храни се с вредни за горите и градините насекоми (особено с твърдокрили) и с охлюви и с това допринася полза. Освен това унищожава гнездата и малките на гризачи вредители. Таралежът е много лаком и активен в търсенето на храна. Има и отрицателни качества" разваля птичи гнезда, понякога яде малки птици, жаби и гущери. При домашна обстановка практически е всеяден, обича различни лакомства.

Таралежът е устойчив срещу различни отрови змийска и пчелна, арсен, сублимат и циановодород. Понася по-високи дози от опасните за човека. Издръжлив е на високи температури (значително повече от сухоземната костенурка).

В България европейският таралеж се среща често из храсталаци, окрайнини на гори, синори, градини и др. Избягва влажни места. Ловува главно през нощта. През лятото натрупва много мазнини и през зимата изпада в състояние на хибернация (зимен сън), при което телесната му температура спада до 1 1,5 С. Събужда се през пролетта отслабнал и веднага започва да ловува. Скоро женските раждат по 3 6 малки, които са голи и слепи.

На пръв поглед таралежът е добре защитен от неприятели, но той има много врагове. От тях най-опасни са бухалите и други големи сови, но също ястреби и лисици.

Европейският таралеж е много полезен и е под закрила на Закона за защита на животните. Ето защо не трябва да се отглежда по домовете, а само в зоологически градини, за да не се лишава природата от него.

Сем. Къртици е представено в България също с един вид европейска къртица, която е подземно животно, обитаващо главно влажни ливади и окрайнини на гори. Присъствието й се открива по купчините пръст (къртичините), които изравя. Храни се с дъждовни червеи, ларви на насекоми и др. Активна е през цялото денонощие.

От сем. Земеровки в България се срещат повече видове напр. няколко вида белозъбка и няколко вида кафявозъбка. Повечето са нощни животни и се хранят предимно с червеи и насекоми, както и с ларвите им. Най-широко са разпространени обикновена, белокореместа и малка белозъбка.ТАРАЛЕЖИ facebook image
Публикувано от: Галина Донкова

Използване на фолио от напълнен полиетилен 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.