Начало на реферати

Създаване на българската държава


дипломатическа мисия в Анкара. Официално те се представят като търговци, а всъщност задачата им е да подготвят почвата за установяването на директни приятелски отношения между анкарското и българското правителство на Стамболийски. Ръководителят на делегацията Грозков е приет от Ататюрк, а другите членове на делегацията от Иньоню. Ръководителите на Нова Турция посрещат с големи почести и уважение българската делегация.

Въпреки тежкото международно положение на България от началото на 1921 г., правителството на Ал. Стамболийски предоставя възможност на официалния представител на правителството в Анкара, Джеват Аббас / Гюрер/, да се установи в София. Той е едно от най доверените лица на Мустафа Кемал. От тук Джеват Аббас организира изпращането на икономическа и военна помощ на борещия се за освобождение турски народ. В началото на м. Декември 1922 г., отново с тайна мисия в Анкара е изпратена друга група, начело с Димитър Ачков, за установяване на добросъседски отношения с Турция.

Този стремеж за установяване на взаимоотношения между двете страни продължава и след отхвърлянето на окупационните сили от Анадола. Оценявайки реално ролята на Нова Турция на Балканите, в началото на 1923 г., Ал. Стамболийски натоварва българския генерален консул в Одрин, ген. Тодор Марков, да води разговори с председателя на Великото национално събрание на Турция, Мустафа Кемал паша, за установяване на добросъседски отношения между България и Турция. Проведените от 27 до 31 януари разговори в Измир, между М. Кемал и Т. Марков преминават в приятелска обстановка. От представения писмен доклад на Т. Марков до Ал. Стамболийски се узнава, че са били засегнати следните изключително важни проблеми на отношенията между двете страни, а именно че:

  • двата съседни народа имат еднакво потекло;

  • векове наред са споделяли обща историческа съдба;

Създаване на българската държава facebook image
Публикувано от: Николай Петков

Раднево 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.