Начало на реферати

Съвременни тенденции в развитието на мобилните комуникации


Демонстрации на 4G технология бяха направени през 2006 г. от компанията Samsung. Достигнатите скорости бяха 100 Mbit/s при използване в движещ се с 60 km/h автобус, и 1 Gbit/s в неподвижно състояние. Това означава теглене на филм от интернет за няколко секунди! Друга новост е преносът на глас през интернет-протокола VoIP. На 28.02.2007 стартира първата в света мрежа от 4-то поколение. Това се случи в град Шанхай, Китай. Масовото използване на новите услуги се очаква към 2008-2009 г.

Продължава засиленият интерес на различни производители към пазара на крайни мобилни устройства както за GSM – мрежи, така и по-иновативните UMTS, HSDPA или WiMAX – устройства.

2. Значими тенденции в развитието

В по-широк план значима тенденция в мобилната комуникация ще бъде масовото навлизане на интегрирани устройства, съчетаващи GSM/UMTS/CDMA функционалност с достъп до алтернативни безжични мрежи, като WiFi и WiMAX.

Два ще са най-значимите процеси по отношение на новите мобилни услуги. Първият е свързан с все по-широкото навлизане на ново съдържание, достъпно през клетъчен телефон - новини, телевизионни предавания, бизнес анализи, филми, музика и еротично съдържание, както и много, много реклами. Всичко това ще бъде буквално на една ръка разстояние, а цената на мобилното съдържание ще става все по-ниска, поради развитието на конкуренцията в този сегмент. Тази тенденция няма да отмине и България, където битката между двете най-разпространени платформи за мобилно съдържание – Vodafone Live и I-mode вече е в разгара си.


 

Съвременни тенденции в развитието на мобилните комуникации facebook image
Публикувано от: Руска Петрова

Увод във функционалното програмиране 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.