Забравена парола?
Начало на реферати

СУДЖУЦИ И ЛУКАНКИ


СУДЖУЦИ И ЛУКАНКИ

БАБЕК
(с. Мало Конаре)

Продукти: свинско нетлъсто месо 1 кг, сол 20 г (2 супени лъжици), счукан копър 10 г (1 супена лъжица), червен пипер 20 г (2 супени лъжици), шкембе 1 бр.

Месото се скълцва на ситно със сатър или се смила в машина с едра решетка и се омесва с подправките. С него се пълнят свински мехури (пуски), като се натъпкват много добре, за да не остане вътре въздух. Завързват се и се оставят 5-6 дни над огнището, за да се опушат, след което се окачват на сухо проветриво място. Така приготвеният бабек е готов за консумация след 3-4 месеца.

БАБЕК
(Карловско)

Продукти: свинско месо 1 кг, сол 20 г (1 супена лъжица), черен пипер 3 г (1/2 чаена лъжичка), пресен лук 2 връзки, кимион 3 г (1/2 чаена лъжичка), свинско шкембе 1 бр.

Месото се нарязва на дребно, осолява се и се оставя да престои 1 нощ. Прибавят се ситно нарязаният лук и подправките. Със сместа, след като се омеси добре, се пълни шкембето, което предварително се кисне във вода и се измива добре. Напълненото шкембе се зашива и се окачва на проветриво място да съхне. Поднася се студено или пържено с яйца.

БАБЕК ПО ПЛЕВЕНСКИ

Продукти: телешко месо 1 кг, свинско месо 1 кг, овнешко или свинско шкембе 0.500 кг (1 бр.), сол 10 г (1 супена лъжица), черен пипер 3 г (1 чаена лъжичка), чубрица 1/2 връзка.

Избира се тлъсто месо и от двата вида, нарязва се на дребни късчета или ивички и се полуизпържва. Прибавят се подправките. Със сместа се напълва шкембето, което се слага в дълбок съд, залива се с вода и се вари до готовност. Оставя се да престои 1-2 дни под тежест, за да се оформи, след кето се държи на проветриво място. Поднася се студено или подгрято с настърган хрян, подправен със сол и оцет.

СУДЖУЦИ И ЛУКАНКИ facebook image
Публикувано от: Kalin Georgiev

Are poor people poor or just lazy? 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.