Забравена парола?
Начало на реферати

Структура, анализ и мерки за намаляване на детската смъртност в България


провеждане на генетичен селективен скрининг и 40000лв са предвидени за организирането на консултативни кабинети за репродуктивно здраве и семейно планиране в кварталите с преобладаващо население от ромски и турски произход.



IV. Смъртността в България, Европа и света.



Нивото на смъртността в България е неприемливо високо, алармира първият по рода си доклад на демографския отдел на ООН за смъртността в 192 страни по света, сред които и България.

Дори и само на фона на останалите източноевропейски държави и Балканите, страната ни има относително висока смъртност и ниска продължителност на живота.

Българите живеят с около 7 до 9 години по-кратко

в сравнение с жителите на страните с най-добри показатели в Западна Европа, като Исландия, скандинавските държави, Испания, Италия, Швейцария и Великобритания.

Средната продължителност на живота в Източна Европа като цяло е много по-ниска от западноевропейските страни, като най-добре в това отношение е Полша.

Западна Европа води както по продължителност на живота, така и по ниска смъртност сред новородени и деца под 5-годишна възраст.

Въпреки общата високата смъртност в България, вероятността за оцеляване между 15 и 60-годишна възраст е почти същата, както в по-развитите държави, в Западна Европа или Северна Америка, сочат данните.

Смъртността в детска възраст у нас обаче е сред най-високите в Източна Европа.

Очакванията за продължителност на живота в България за жени са малко под 76, а за мъже - малко под 69 години. Няма голямо подобрение в сравнение с периода до 1995 г., а детската смъртност е намаляла съвсем малко. Данните в новия доклад показват, че почти във всички балкански държави тя е много висока, 13 на 1000 новородени умират в България, а в Албания, Босна, Сърбия, Молдова и Румъния показателите са още по-лоши. В Албания, например, умират 23 от всеки 1000 новородени, докато в повечето западноевропейски държави съотношението е 4:1000. В съседните ни Гърция и Турция то е съответно 6:1000 и 48:1000.

В България е висока и смъртността сред деца под 5-годишна възраст.

Страната ни отново попада в групата с най-лоши показатели за Балканите и Източна Европа, където са Албания, Босна, Сърбия, Румъния и Молдова.

Структура, анализ и мерки за намаляване на детската смъртност в България facebook image
Публикувано от: Николай Калинков

Are poor people poor or just lazy? 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.