Забравена парола?
Начало на реферати

Средновековните градове в Западна Европа


Средновековните градове в Западна Европа


Възраждането на градския живот

В Средиземноморието има градски живот от дълбока древност. По време на римската империя градовете се появяват в крайните територии на империята и са не само военно-административни , религиозни и културни центрове, но и селища за производство. С упадъка на Римската империя запада и градският живот. Малкото градове вече имат предимно религиозно и административно значение и са с малобройно население, но въпреки това търговията и занаятите не западат напълно.

Към средата VII в. настъпва оживление. Най напред се възраждат старите градски центрове на Северна и Средна Италия. През X и особено през XI в. съживяването на стари и създаването на нови градски центрове стават по мащабни и обхващат голяма част от Западна Европа. Градовете се появяват около мостове, пазарища, замъци, а някой от тях дори постигат политическа автономия.

През XI и XII в. в Западна и Централна Европа има много градове с голямо население, което се препитава предимно с търговия и има политически свободи. Това е новият слой на свободните граждани.


Основни зони на развитие на градския живот

Северна и Средна Италия са от районите с много развит градски живот. По долината на река По има богати и мощни градове, сред които е Милано. Северно италианските свободни комуни се издигат като водещи културни центрове и през XI в. от школата по право в Болоня се развива първият европейски университет. По крайбрежието на Тоскана има много силни морски републики. Могъщите Венеция и Генуа си оспорват контрола над Средиземно и Черно море, тук надделяват венецианците. Те изграждат колониална империя в Източното Средиземноморие. В областта Тоскана процъфтява Флоренция като основен стопански и културен център.

Във Франция възраждането на градския живот също започва през X и XI в. В Северна Франция най-значими градове са Париж и Руан, а на юг Лион, Марсилия и Монпелие.

Важна роля в европейската икономика играят богатите търговки градове на Фландрия (Белгия) Брюгия, Гент и Антверпен.

В Римската империя вече има богати и силни градове, които признават само императора. Хамбург, Любек, Бремен и други се обединяват в съюз наречен Северногерманската ханза и контролират търговията от Англия до Прибалтика.


Политическото и социално устройство на средновековните градове

През X и XIв. свободните комуни се управляват от най-богатия слой граждани патриции. Те обикновено се занимавали с търговия, но някои от тях претендирали и за благородническо потекло. Това управление се запазва най-стабилно в големите морски републики като Венеция, Генуа, Дубровник.

После през XIII и XIVв. Властта преминава в ръцете на професионални сдружения от занаятчии цехове. Те отнемат властта от патрициите в Флоренция, Брюге и други центрове на занаяти. През XVв. силните свободни градове на Италия прерастват в териториални държави и в тях се установява управление от отделни фамилии, познати с името тирании. Този режим е преход към създаването на по-големи териториални държави като херцогства Тоскана и Ломбардия.

Свободните градове в Западна и Централна Европа за значимо явление на средновековието. Тяхното политическо устройство служи за пример за формиране на републиканските общества на новото време. Със засилване на кралската власт през

Средновековните градове в Западна Европа facebook image
Публикувано от: Ангелина Божикова

Раднево 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.