Забравена парола?
Начало на реферати

След зародишно развитие


СЛЕДЗАРОДИШНО РАЗВИТИЕ


Следзародишното развитие започва с раждането и продължава до смъртта.

То се разделя на 3 стадия:

А) Младост – от раждането до половото съзряване ( до завършване на развитието на половите жлези ).

Младостта се характеризира с бързи промени в растежа и развитието. Разделя се на няколко периода:

- Период на новороденото ( неонатален) – от раждането до края на първия месец.Детето се приспособява към променливи условия като температура, шум,влажност и др.Започва неговия самостоятелен живот и дейността на всички системи.Появява се сукателния рефлекс.През този период,както и през целия стадий на младостта,е характерна по-голямата уязвимост на индивида,както поради биологични,така и поради психически причини. Необходими са големи грижи при храненето,развитието и здравето на детето.

- Кърмачески период – от края на първия месец до 1 год. На 6 месеца детето започва да сяда,на 9 месеца – да пълзи,а на 1год.-да върви. Първите млечни зъби започват да никнат през 6-7месец и до края на третата година напълно израстват.

В развитието на мозъка прз двата периода настъпват интересни промени. Образуват се милиарди клетки,част от които преди раждането загиват. Извършва се т.нар.,,окастряне на ненужните неврони”.За сметка на това се създава функционална мрежа от синапси.След раждането започва усилена фаза на растеж на мозъка.Останалите неврони образуват нови израстъци и синапси.Този експлозивен растеж е характерен за сивото вещество на главния мозък.До края на третата година мозъкът на детето,по обем се развнява на две-трети от мозъка на възрастния.

Общуването с детето чрез допир,мимики и говор е много необходимо и важно за психическото му развитие.Детето трябва да се пази от простуда и от загуба на течности.

- Ранна възраст – от 1-3год.Синаптичните връзки в мозъка достигат максимален брой.Обучението и възпитанието на детето са от особено значение. То усвоява навици за ред,развива се говорният апарат,запасът от думи се увеличава,формира се нравственото съзнание (за добро,лошо, справедливо,несправедливо).

- Предучилишна възраст – от 3-6год.Извършва се усилена обмяна на веществата в мозъка.През това време опитът на детето извайва мозъка му. Отмират синапсите,неподхранвани от опита и дейността на детето,която през този период е много съществена.Усъвършенства се координацията на движенията,речта,хигиенните навици,социалните взаимоотношения.

- Училишна възраст – ранната училишна възраст от 7-10год.е характерна с усилено развитие на отделни системи от органи – растеж и вкостяване на скелета ( правилната поза е много важна за развитието на гръбначния стълб) , интензивно развитие на големите мускули и успешно извършване на движения с голям размах.Трудно се извършват фини движения. Това е времето за научаване на езици и за развитие на музикалните заложби. Децата лесно се научават да произнасят и най-трудните думи.След 9тата година тази способност намалява.В края на 10тата година отново става ,,окастряне”на синапсите,които не се подхранват с дейност.

След зародишно развитие facebook image
Публикувано от: Радван Юлиев

Използване на фолио от напълнен полиетилен 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.