Забравена парола?
Начало на реферати

Седимент в урината

А) В кисела урина


Пикочна киселина-при физиологични условия се среща в концентрирана урина ,след обилно хранене с месо,след усилено потене,при патологични условия- след усилен разпад на клетъчни ядра (левкози,резорбтивни пневмонии,след ренгеново облъване).При напреднала бъбречна недостатъчност се нарушава способноста на бъбреците да образуват амоняк,неутрализиращ киселата реакция на урината,поради което в седимента се утаяват кристали от пикочна киселина.Поседните са във вид на жълти,жълтозелени и кафявовиолетови кристали с ромбовидна,бъчвообраэна,шестъгълна,розетковидна форма,с форма на гири,пръчици и др.

Соли на пикочна киселина (урати)-натриеви,калциеви,по-рядко калциеви и магнезиеви соли на пикочна киселина.Когато в престояла урина се образува оцветена утайка(червена,розова,оранжева,глинестожълта) и ph на урината е кисела, то солите на утайката са урати.На зрително поле изглеждат като оцветени от пигметите на урината(уроетрин и уробилин) зрънца,разположени на групи,ивици напообяващи на мъх.При нагряване уратите се разтварят;също и при прибавяне на солна,оцетна киселина или 10% натриева основа.Срещат се при трескави състояния,след голяма загуба на вода (диария,повръщане,изпотяване),левкози.

Кристален калциев фосфат-клино или копиевидни кристали, разположени поединично или под форма на розетки,снопове,букети и други.Леко разтворими в солна и оцетна киселина.Наблюдават се при болни с ревматизъм,хлороза,някои анемии и рядко у здрави.

Калциев сулфат(CaSO4)-гипс-срещат се рядко във вид на дълги безцветни игли, призми,таблички,поединично или като розетки.Не се влият от прибавянето на киселини.Наблюдават се у болни,които пият сярна минерална вода.Б) В алкална урина


Трипелфосфати-безцветни 3,4 или 6 стенни призми,подобни на ковчег,като чанти, папратов лист,ножици и др.При жълтеница се оцветяват в жълто.Срещат се при прием на растителна храна,алкална минерална вода,при цистит.

Аморфни фосфати-магнезиеви и калциеви.Срещат се обикновено с триперфосфати,като безцветни зърна и кълбца с различна големина,събрани в неправилни групички.Разтворими в солна и оцетна киселина.Наблюдават се у болни със загуба на солна киселина,поради поовръщания,при чести промивки на стомаха.

Седимент в урината facebook image
Публикувано от: Николай Белчев

Оценка и анализ на здравно-демографското състояние на населението в Италия за периода 1970-2009г 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.