Начало на реферати

Сатирично и фантастично в романа “Пътешествията на Гъливер” от Джонатан Суифт


Сатирично и фантастично в романа “Пътешествията на Гъливер” от Джонатан Суифт
  1. Биографични данни:

Джонатан Суифт (1667 – 1745) е английско-ирландски писател и журналист. Роден и починал в столицата на Ирландия Дъблин. Писал е и под много псевдоними, между които Айзък Бикърстаф.

Завършва Тринити Колидж на дъблинския университет (1682 – 1688). Работи като секретар и библиотекар на известния писател и дипломат Сър Уилиам Темпъл. Става свещеник през 1695 г., доктор по богословие и викарий в Ларакол (Ирландия) през 1701 г.

Първото му произведение е памфлетът “Битката на книгите” (1697), в който се разобличават и осмиват поборниците за идейно и културно обновяване на буржоазната цивилизация. Връх в творчеството му е сборникът “Пътешествията на Гъливер” (1726).

Основният похват в сатирата на Суифт е реалистичната пародия. В произведенията му е показана идейната панорама на ранното английско Просвещение.

Корицата на първото издание на “Пътешествията на Гъливер” , публикувано през 1726 г. Пълната версия е издадена 9 години по-късно. Романът получава огромна популярност и оттогава непрекъснато се преиздава.


Част от предговора на романа:

Началото на 1726 година. Студените дъждове сякаш никога няма да престанат, а зимата все така продължава да измъчва негово преподобие. Но той вече се стяга за път. Работата е вече завършена и макар че вече сигурно има още какво да се пипне, по-добре е да послуша приятелите си и да не отлага повече. В края на краищата той посвети на тази книга цели 12 години от живота си – когато започваше беше едва на 46. Тогава беше наивен и вярваше, че каузата на торите е великодушна и разумна, достатъчно е само да се разгромят безскрупулните виги. И така след 12-годишно отсъствие, деканът на съборния дъблински хълм “Свети Патрик” пътува със своя ръкопис към Лондон. И към безсмъртието.

Сатирично и фантастично в романа “Пътешествията на Гъливер” от Джонатан Суифт facebook image
Публикувано от: Елена

За приятелството 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.