Начало на реферати

САЩ — от американското могъщество до унижението в Техеран (1945-1980)


САЩ — от американското могъщество • до унижението в Техеран (1945-1980)

Справедливият курс"

Съединените щати навлизат в следвоенния период с нови ангажименти към света и с нова администрация. На 13 април 1945 г., ден след смъртта на Рузвелт, полага клетва тридесет и третият президент на САЩ Хари Труман. Преходът между войната и мира открива нова фаза в борбата между привържениците на социалната реформа и умереното държавно регулиране в духа на либералния „нов курс"и техните противници сред американския политически елит, защита­ващи индивидуалната свобода и предприемчивост. По традиция, запазила се и през следващите три десетилетия, първите имат преобладаващо влияние в Де­мократическата партия, а вторите доминират в Републиканската партия. Президентът Труман представя пред Конгреса законодателна програма за ново обществено осигуряване, нов закон за заетостта и за ново обществено строител­ство. Тези идеи, известни под името „справедливият курс", са потвърдени и раз ширени по-късно в ново послание до Конгреса.

На изборите през 1948 г. президентът Труман е преизбран, a Демократи­ческата партия възстановява мнозинството си в Конгреса. Изборите са съпро­водени с появата на краткотраен феномен в американската политическа практи­ка - формирането на движение за създаване на „трета партия" в лицето на ляво-либералната Прогресивна партия и на нейния кандидат за президент Хенри Уолъс.

Макартизмът

В началото на 1950 г. на събрание на Републиканската партия сенаторът Джоузеф Макарти произнася реч, в която обвинява администрацията в съществуване на мащабен комунистически заговор за проникване в правителството и в която се твърди, че само в Държавния департамент работят 205 „скрити комунисти". Подозрителността и шпиономанията се засилват след началото на Корейската война. Започват проверки на лоялността, масова кампания в печата срещу либерални политици, бизнесмени и интелектуалци. Духът на „лов на вещици", на страх, на подозрителност и доносничество обхваща ця­лата държавна администрация. Макартизмът поражда съпротива и през 1954 г. специална резолюция на Сената го отхвърля.

Десетилетието на Айзенхауер

През ноември 1952 г. след напрегната предизборна кампания за президент на САЩ е избран кандидатът на Републиканската партия ген. Дуайт Айзенха­уер. Бившият командващ съюзническите войски в Европа получава 33,9 млн. гласа срещу подадените 27,3 млн. гласа за кандидата на демократите Едлан Сти- вънсън. Двубоят между двамата се повтаря при аналогични резултати и на изби­рателната кампания през 1956 г.

Десетилетието „Айзенхауер" има за свое символично начало подписване­то на примирието от Панминджон, сложило край на войната в Корея (1953), и драматичен финал, маркиран със свалянето на американския разузнавателен са­молет У-2 над гр. Сверддовск, близо до Москва, на 2 май 1960 г. След смъртта на Сталин през март 1953 г. започва бавен процес на преосмисляне на крайни­те форми на противопоставяне на СССР и САЩ. Такова съдържание имат чети­ристранните преговори на външните министри в Женева през 1954 г. и съвеща­нието на ръководителите на СССР, САЩ, Великобритания и Франция отново в Женева на следващата година.

Национализацията на Суецкия канал и последвалата Суецка криза от ок­томври—ноември 1956 г. ангажира Съединените щати в събитията в района на Близкия изток. Превратът срещу правителството в Йордания (1957), граж­данската война в Ливан, революцията в Ирак (1958) са най-ярките примери на сблъсъка на новия арабски национализъм и желанието на американската адми­нистрация да го постави под свой контрол. Все по-ясно се осъзнава геополитическото значение на добива, транспортирането и преработката на основните енергийни източници на XX век - суровия нефт и природния газ.

Бойкотът в Монтгомъри

В края на 1955 г. в гр. Монтгомъри (Алабама) започва бойкот на автобуси­те с фиксирани за чернокожи места и началото на движението срещу расовата сегрегация* в южните щати. Широка известност получава и случаят „Литъл Рок" през 1957 г. Национални гвардейци от едноименния град в щата Арканзас възпрепятстват достъпа на чернокожи ученици в училище за бели. Този конф­ликт, прераснал в гражданско неподчинение, масови погроми и изпращане на фе­дерални части, е отправна точка за появата на организацията Конференция на християнското ръководство на Юга начело с 27-годишния баптистки пастор Мартин Лутър Кинг.

Хилядата дни на президента Джон Кенеди

САЩ — от американското могъщество до унижението в Техеран (1945-1980) facebook image
Публикувано от: Стоян Павлов

Are poor people poor or just lazy? 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.