Забравена парола?
Начало на реферати

Ръководство за оптимизиране на Windows Server 2003 enterprice edition за работна станция


Ръководство за оптимизиране на Windows Server 2003 Enterprise Edition за работна станция.

Оригинален текст:Neobond (www.neowin.com)

Превод:Bluetooth (http://www.comexgroup.com/forums/index.php)


Необходими програми

Преди да започнете свалете си следните програми:

Преди да започнете
Няма да пишем ръководство за инсталацията на Windows 2003,защото тя е почти същата като тази на Windows XP с малки изключения,които ще опишем сега. По време на инсталацията ще бъдете попитани за уточняването на Client Access License (CAL). Ако инсталирате Windows Server 2003 за да го използвате като работна станция,оставете настройката по подразбиране. Подобно на Windows XP Professional ще бъдете попитани за обичайни неща,например определянето на Domain or Workgroup, и ако сте запознати със инсталацията на Windows XP Professional, тогава инсталацията на Win 2003 Server е не по-различна от нея,с изключение на конфигурацията на CAL и сивият цвят на инсталацията вместо типичният син.

Когато инсталацията приключи (заемайки почти същото дисково пространство,както и типична XP инсталация) при първото зареждане ще бъдете подканени да активирате вашият Windows по същият начин,както това става в Windows XP. Както виждате много аспекти от инсталацията на Win 2003 Server са същите като в XP.Разликите започват от тук...

След инсталацията
Първото нещо което можете да направите е да забраните Manage Your Server (снимка).В Windows Server 2003 го няма настойчивият дразнещ екран за настройка на Сървърните роли,както този във Windows 2000 Server,което обаче е пряк резултат от новата Server "Lockdown" инициатива,където Security Lockdown Wizard определя какво може и какво не може да прави сървъра. По подразбиране трябва да бъде, Locked down.

След това трябва незабавно да създадете нов потребителски акаунт. Оставете Администраторския акаунт в неговото състояние по подразбиране и създайте ваш потребител,изпълнявайки следните стъпки: (както е показано на снимката) Кликнете Start > Run > Напишете lusrmgr.msc Изберете и кликнете с десен бутон на папката "User" и изберете New User. Създайте вашият потребителски акаунт и кликнете OK. Кликнете два пъти върху вашият нов акаунт > Изберете Member of tab > Кликнете Add > Advanced > Find Now > Кликнете два пъти върху първият ред,който трябва да е Administrators > OK > OK и затворете User Management.

Излезте(Log out), Влезте(Log in) във вашият нов акаунт.
Забрана на Shutdown Tracker(проследяване на изключването)


Преди да започнете инсталацията на драйвери и програми,който изискват рестартиране,нека з
абраним
разрешеният в Server "Shutdown Event Tracker"-това ще ви позволи да рестартирате или изгасите компютъра без да трябва да пишете причина за това.Това е,което искаме да направим за конфигурацията на работната станция.

Кликнете Start > Run > Напишете MMC > Add/Remove Snap-in... Add > Group Policy Object Editor > Add > Кликнете Finish и го затворете, след това натиснете OK

Отидете на > Local Computer Policy > Computer Configuration > Administrative Templates > и изберете папката System

Кликнете два пъти Display Shutdown Event Tracker и изберете Disabled.
Кликнете OK > File > Exit

Вече няма да бъдете питани защо искате да рестартирате или спрете компютъра си,както е в Windows 2000 Professional.

В момента все още няма Fast User Switching(бърза смяна на потребителите) и Welcome Screen(екрана Добре Дошли) който да бъдат разрешени,поради простия факт,че не са включени в Windows Server 2003. (Напредналите потребители и без това ги изключват) Може би по-късно някой ще направи програма която ги емулира или добавя.Премахване на високото ниво на защита в Internet Explorer

Когато отворите Internet Explorer в Windows Server 2003 ще видите,че той е в ново заключено състояние наречено Internet Explorer Enhanced Security Configuration (снимка).Когато това ниво е включено,това означава че няма да можете да правите всичко в Интернет,защото недоверените (untrusted) домейни ще бъдат безпричинно блокирани. Ще премахнем това ограничение,за да можем да работим в Интернет без да изпитваме затруднения.

Отворете Internet Explorer > Кликнете менюто Tools > Internet Options > Security Tab и преместете плъзгача от High на Medium. Ако сте напреднал потребител, можете да настройте нивото според вашите нужди.Medium е нивото по подразбиране на IE на работните станции и е приемливо за повечето потребители.

Поради предпазни мерки ще бъдете попитани относно понижаването на нивото на сигурност.Изберете Yes,ако искате да имате достъп до Интернет чрез Internet Explorer.

Със Internet Explorer конфигуриран за работа с Интернет,можете да свалите Windows Messenger,който се интегрира в Windows Server 2003 по същият начин както Windows Messenger се интегрира в Windows XP. Използването на Windows Messenger ви позволява да съхраните вашият .NET passport заедно с вашият потребителски акаунт,и по този начин автоматично ще бъдете включвани(login) във сайтовете,който използват .NET passport (снимка).Също така можете да изберете MSN Messenger 5 ако предпочитате по-самостоятелен клиент. И двете работят и разпознават Windows Server 2003 като Windows XP (поне засега).


(Кликнете на изображенията за увеличение)Разрешаване на Hardware Acceleration(хардуерното ускорение)

По подразбиране Windows Server 2003 е със изключено хардуерно ускорение на графичните карти,което означава че се използват само 2D и ограничени 3D способности на графичният чип. Можем да разрешим всичко това без много усилия. Все още ще е необходимо да инсталирате 3D драйвери (като ATi Catalyst or nVIDIA Detonator) за Windows 2000/XP. Те могат да бъдат инсталирани на Windows Server 2003,но те ще работят само след разрешаването на хардуерното ускорение (и ще показват съответните 3D таб-ове в display properties(свойствата на дисплея)) .

На това изображение можете да видите настройките по подразбиране на хардуерното ускорение и да ги промените до тези следвайки тези стъпки:

Десен бутон на десктоп-а > Изберете "Properties" > Изберете таб-а "Settings" > Кликнете "Advanced" > Изберете таб-а "Troubleshoot" и преместете плъзгача на Hardware Acceleration най-вдясно докато се изпише "Full" > Кликнете OK > OK

Това не е всичко, DirectX (8.1) DirectDraw, Direct3D and AGP Texture Acceleration са също изключени по подразбиране в Windows Server 2003 (снимка). За да ги разрешите:

Кликнете Start > Run > напишете dxdiag и натиснете Enter > Изберете таб-а Display > Кликнете на Enable на всички възможности за ускорение(Acceleration options) > Кликнете Exit


(Кликнете на изображенията за увеличение)


Резултата от това е разрешена Hardware Acceleration and DirectX за Windows Server 2003. Както можете да видите на снимката отгоре ,аз все още имам инсталирани по подразбиране Майкрософт-ските драйвери за моят GeForce 4 Ti4400, затова ако не сте били попитани за рестарт ,сега е подходящо време за инсталиране на подходящите Detonator драйвери (версията е по ваш избор) за Windows 2000/XP. Ако използвате друг графичен ускорител(видео карта) вашите 3D драйвери могат да бъдат инсталирани сега. (Моля запомнете,че последните Detonator драйвери изискват DirectX 9)Ръководство за оптимизиране на Windows Server 2003 enterprice edition за работна станция facebook image
Публикувано от: Димитър Вичев

Увод във функционалното програмиране 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.