Забравена парола?
Начало на реферати

Република Тайван


Република Тайван

Тайван е провинция на Китай, съставена от острови. Той се намира в югоизточната част на китайския континентален шелф. Цялата провинция се състои от остров Тайван и принадлежещи на него малки острови, и островите Пънху, общо над 80 острова. Площта на континента е около 36 хиляди квадратни км.

На север от Тайван е източно Море, североизточната част на Тайван граничи с острови Рюкю, на изток с Тихия океан, а на юг с протока Башъ, съседен с Филипините; на запад с Тайванския проток и провинция Фуджиан на континенталната част на Китай. Най-близкото е само 130 км. Тайван се намира в центъра на транспортното трасе на западния Тих океан, което е от стратегическото значение.

Остров Тайван е най-големият остров в Китай, чиято площ заема 97% от общата площ на провинцията. На острова планините и хълмовете заемат повече от две трети от територията на Тайван, равнината е по-малко от една трета. Централната планина, планина Юшан, планина Сюушан, планина Али и планина Тайдун (също се нарича планина Морски бряг) са петте големи планини на острова. Централната планина се намира в средната част на тайванския остров, което е причината на географската форма на Тайван, т.е. средата е по-висока от двете страни. Юшан, главният връх на планина Юшан е най-високият връх в Тайван, с височина 3997 м над морското равнище.

Република Тайван facebook image
Публикувано от: Иван Василев

Раднево 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.