Забравена парола?
Начало на реферати

Размножителни органи при растенията


Размножителни органиРазмножителните органи са растителни органи, които осигуряват размножаването на растенията.
Органи за безполово размножаване
Чрез спори се извършва безполовото размножаване при низшите растения-водорасли, и при някои висши растения-мъхови и папратови(спорово размножаване). При други растителни видове безполовото размножаване се осъществява от вегетативните им органи(вегетативно размножаване).
Органи за полово размножаване
Органите за полово размножаване при мъховите и папратовите се наричат архегонии(женски) и антеридии(мъжки).
Цветът е специализиран орган за размножаване при най-сложно устроените растения. Състои се чашелистчета, венчелистчеа, тичинки и плодник. Чашелистчетата и венчелистчетата са безплодните части на цвета и образуват неговия околоцветник. Тичинките и плодникът са разположени в средата на цвета и санеговата плодна част. Когата тичинките и плодникът са разположени в един цвят, той е двуполов(хермафродитен), а а когато са в различни, те са еднополови. Тичинките са мъжката част на цвета. Те се състоян от тичинкова дръжка и прашник. Плодникът женската част на цвета. Състои се от яйчник, стълбче и близалце.
При опрашването цветният прашец попада върху близалцето на плодника. Опрашването може да бъде кръстосано или самоопрашване. Кръстосаното опрашване най-често се извършва от насекомите-насекомоопрашвани, или от вятъра-ветроопрашвани растения. Попадналия върху близалцето на плодника цветен прашец прораства, като образува тръбичка.Ядрото на поленовото зърно се дели и се образуват две оплождащи ядра. По тръбичките те достигат до вътрешността на семепъпката. Там едното оплождащо ядро се слива с яйцеклетката, а другото с вторично ядро. Този процес се нарича двойно оплождане.

Размножителни органи при растенията facebook image
Публикувано от: ЛИДИЯ ТОДОРОВА

Използване на фолио от напълнен полиетилен 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.