Забравена парола?
Начало на реферати

Размножаване на лозата


Лозата може да се размножава по два начина генеративно(полово), чрез семена и вегетативно чрез резници, отводи и чрез тъканни култури.

В лозарската практика размножаването чрез семена не се прилага. Този начин за размножаване се използва в селекцията за създаване на нови сортове по пътя на хибридизацията. Вегетативното размножаване е основен начин за размножаване на лозата. Чрез неговото прилагане се запазват ценните сортови качества. Вегетативното размножаване се извършва чрез отводи, резници, присаждане.

1. Размножаване чрез отводи и видове отводи.

Отводите представляват вкоренени, но не отделни от майчиното растение зрели или зелени леторасли. В лозарската практика този начин се прилага при следните случаи:

  • За подмладяване на стари лози или за възстановяване на лози повредени от неблагоприятни фактори на околната среда

  • За получаване на нови растения на собствен корен

  • За промяна гъстотата в насаждението

  • За размножаване на трудно вкореняващи се видове, което се дължи на високият процент на прихващане с отводи.

Отводите се вкореняват по добре, ако се полагат през есента. Изключение се прави само при сбити почви, които е по добре в този процес да се извършва през пролетта. Още през лятото се избират леторасли, ориентирани към посоката на празното място, чиито върхове не се прихващат или кършат, за да имат необходимата дължина за пологане на отвода. Тези леторасли трябва редовно да се колтучат. Пръчките трябва да са добре запазени пъпки и с запазени хранителни вещества.

Видове отводи:

Обикновен отвод. С него се попълват празни места между съседни лози в маточници и плододаващи лози. Извършва се по следния начин. През есента по посока на липсващата лоза се изкопава канавка дълбока и широка около 50 см. На дъното и се посипва добре угнил оборски тор, върху него се поставя пласт рохкава почва, като общо двата пласта достигат 15 см. След това избраната още през лятото лозова пръчка се полага в дъното на канавката. Края и се издига вертикално нагоре на мястото на бъдещата лоза и се реже на две очи. Пръчката се покрива с почва като неколкократно се притъпква добре, след което върхът и се привързва на колче и се прикрива с рохкава почва, така че се образува купчинка така от 5-6 см. над горната пъпка. Очите на пръчката от главината до мястото на навлизането и в почвата се отстраняват. В края на втората година когато корените на новата лоза са достатъчно добре развити, тя може да се отдели от майчиното растение.

Върхов отвод. Когато лозовите пръчки са по къси и неподходящи за полагане на обикновен отвод, прилага се т.н. върхов или още наречен

Размножаване на лозата facebook image
Публикувано от: Йорданка Стойчева

Анализ и контрола на отпадъчни води от неорганични производства 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.