Начало на реферати

Януш Корчак
II. ИЗЛОЖЕНИЕПедагогическите си възгледи и опит Я. Корчак отразява в многобройни публикации, най-известни от които са Как да обичаме детето и Правото на детето да бъде уважавано.

Именно в тези две произведения Корчак влага най-ценните си и синтезирани педагогически идеи и схващания. Неговите възгледи за педагогиката като цяло са хуманистични и демократични, като важно място в тях заема въпроса за режима и дисциплината в колектива.

Как да обичаме детето е произведение, с което Я. Корчак иска да покаже на своите читатели най-вече факта, че няма правило, по което можем да отглеждаме своите деца. Няма лекар или книга, които да могат да заменят личните ни наблюдения за детето, защото всяко дете е различно, така както всеки един човек е различен от всички останали хора. Трябва да наблюдаваме, за да знаем, за да научим, а не да взимаме първия пример за прекрасно дете, който намерим и да изискваме от собственото ни дете да бъде точно копие, да бъде подражател на този пример.

Педагогът призовава хората да не бъркат добрите деца с удобните. Според него цялото възпитание включва в себе си подтикване именно към тази тенденция детето да бъде удобно, тоест да плаче малко, да бъде кротко, да не изисква много, да не иска много внимание. Възпитанието според него трябва да подтиква децата да проявяват своята воля и свобода, своите намерения, да закаляват духа си. Само така те ще израснат като личности и ще бъдат способни да се борят в живота.

Тежките книги с готови формули за отглеждането и растежа на малките човеци, правят мисълта мързелива и притъпяват сетивата и увереността в собствените виждания. Именно това педагозите, родителите и дори обикновения наблюдател не бива да допуска, защото няма такъв наръчник, който да може на сто процента да отговори достоверно на милионите въпроси, с които се сблъсква човек, когато трябва да отгледа едно дете. Не трябва децата да бъдат насилвани с готовите предписания на някой друг, защото това ще бъде огромна грешка. Според Корчак важно е за едно дете не това, което му даваме, а това, което то може да усвои. Живият организъм има нужда сам да избира това, което му е необходимо, трябва сам да управлява силите си, активите на здравето и енергията, за да може да се развива правилно.

Всяко дете още от своята кърмаческа възраст показва строго определена натура, своя определена индивидуалност, състояща се от вроден темперамент, сила, интелект, самочувствие и жизнен опит.

Януш Корчак facebook image
Публикувано от: Стефан Георгиев

Подобни материалиЯнуш Корчак 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.