Начало на реферати

Януш Корчак


контрол, които изразяват недоверие, а тактично разбиране, вяра в опита, сътрудничество и задружен съвместен живот.

Я. Корчак живее изцяло, заради работата си с децата, загива трагично също заради своите убеждения и любов към същите тези деца. Когато го заставят за последен път да избира дали да живее или да умре той твърдо отказва да изостави своите възпитаници, отиващи към газовите камери и безприкусловно се присъединява към тях.

Полският педагог показва на човечеството как трябва да се обича детето и остава за вечни времена символ на нравствена чистота и човешко достойнство.

За да се убеди в това твърдение дори страничният наблюдател, е нужен само един единствен пример.

През 1919г. Я. Корчак е преподавател във Висшия институт по специална педагогика. Решава да започне занятията си със слушателите от института по необичаен начин. Въвежда студентите в тъмната зала на рентгеновия кабинет, където стои дете от неговият детски дом. Той им показва рентгена на който ясно си личи сърцето на детето. Изплашено от необичайната обстановка, от апарата, от тъмнината, от непознатото, сърцето бие ускорено.

Я. Корчак започва своята лекция: Вгледайте се внимателно и помнете. Тогава, когато сте изморени и раздразнителни, когато децата са нетърпими и ви изваждат от равновесие и вие се сърдите и крещите, когато искате във възбудено състояние да наказвате, помнете, че така изглежда и реагира сърцето на детето .

Януш Корчак facebook image
Публикувано от: Стефан Георгиев

Подобни материалиЯнуш Корчак 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.