Начало на реферати

Януш Корчак


А, детето заслужава уважение, защото то има свои нужди, тегоби и проблеми. Децата не разбират злото, те не познават лошото и затова често се раняват и страдат. Детските сълзи са израз на безпомощност и бунт, на отчаяние, те са зов за помощ и разбиране. Трябва да бъде уважаван всеки момент в растежа и развитието на децата от самото им раждане до зрелостта, защото всеки един момент несъзиран с просто око всъщност е сериозна и трудна работа извършвана в същността на крехкия организъм. Трябва да се уважават слабостите и грешките, тъгата, разсъдливостта, опитите им, безпогрешното чувство за справедливост.

Децата са огромна част от човечеството, една трета. Те са хора, имало ги е, има ги и винаги ще ги има докато Земята продължава да се върти и да съществува. Детето е разумно същество, то има нужда от разбиране, доверие и вяра, защото добре познава трудностите в живота си. Детето не е глупаво, то знае кога е обичано, и кой го обича, различава доброто от злото и без да му бъдат посочвани постоянно. То има и бъдеще и минало, и надежди и спомени. Помни и забравя, цени и подценява, разсъждава логично и се лута, когато незнае.

Детето е като чужденец в сложния свят на възрастните, не познава улиците, езика, законите, обичаите. Трябва да го уважаваме заради неговата неосведоменост и да му бъдем добри водачи по пътя към познанието. Трябва да уважаваме трудностите, с които се сблъсква, докато се опитва да получи познание. Трябва да уважаваме сълзите и мъката му, усмивките и радостта му, за да може да расте такова каквото е, без детството му да бъде попарвано от сланата на нашата строгост и сериозност.
Януш Корчак facebook image
Публикувано от: Стефан Георгиев

Подобни материалиЯнуш Корчак 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.