Начало на реферати

Януш Корчак


I. УВОДЯнуш Корчак е литературният псевдоним на Хенрик Голдшмит- роден на 22 юли 1878г. във Варшава в прогресивно еврейско семейство, приобщено към полския национален живот и култура. Дядото на Януш Корчак е лекар и общественик. Баща му е виден варшавски адвокат с обществени и научни интереси, автор на ценен труд по бракоразводно право.

За отглеждането и възпитанието на малкия Хенрик се грижат мама, баба и бавачката. Те го учат на добър тон и на дистанция от децата на низшите слоеве. Хенрик е интелигентно и отзивчиво, с живо въображение дете. Той може да играе сам с часове, незабелязан от никого. Обича да играе с децата на пазача и не разбира защо му забраняват това. Баба му го нарича философ.Заболяването на бащата, когато Хенрик е на 11 години, а след това и неговата смърт през 1896г. слагат край на безоблачното детство. Топят се спестяванията и фамилните скъпоценности. Прислугата е уволнена, разкошното жилище е заменено с евтино. Семейството остава без издръжка. Хенрик трябва да работи. Сутрин е на училище, а след обяд се занимава с репетиторство, дава частни уроци на мързеливи и ограничени деца на богати родители.

На петнадесет години го обхваща страст към четенето. Светът престава да съществува за него. Съществуват само книгите.

Хенрик завършва Пражката гимназия, наречена така по името на Варшавския квартал Прага. Медицинското си образование започва през 1898г. и именно след една година се сдобива с литературния си псевдоним Януш Корчак при участието си в литературен конкурс. В момента, когато Хенрик трябвало да се подпише върху своята творба По какъв път, погледа му попаднал върху книгата на полския писател Ю.И.Крашевски Историята на Янаш Корчак и прекрасната дъщеря на оръжейника. Без да се колебае, той поставя под произведението си името на този герой.Когато набирал имената на наградените, словослагателят сгрешил една буква и в

Януш Корчак facebook image
Публикувано от: Стефан Георгиев

Подобни материалиЯнуш Корчак 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.