Забравена парола?
Начало на реферати

Психическа зависимост от алкохола


профилактиката е предотвратяването на мозъчния оток и главоболието чрез предварително приемане на лекарствени вещества. Става дума за препарата Coffergamin, който е отдавна известно средство за лечение на мигрена. Той е комбиниран препарат, съдържащ кофеин и ерготамин. Действието му се изразява в неутрализиране ефекта на алкохола върху мозъчните съдове, като по този начин се предотвратява мозъчния оток, главоболието и следващите от това оплаквания. Медикаментът е особено ефективен в доза от 1 до 3 таблетки, взети наведнъж непосредствено преди употребата на алкохол. Действието му има продължителност около 6 часа, така че при по-продължително пиене на алкохол трябва да се вземе още една таблетка на 5-6-ия час от първия прием. Важно е да се знае, че при вече появила се болка препаратът не е особено ефективен, освен ако не се приеме в значително по-голяма доза (до 6 таблетки), което не е препоръчително. Най-подходящ е за профилактика при епизодични случаи на по-обилна алкохолна консумация, особено на червено вино. При продължително и често приемане трябва да се имат пред вид нежеланите действия на медикамента, въпреки че в профилактична доза 1-2 таблетки и на фона на доминиращото следалкохолно неразположение те са трудно забележими. Най-важни от тях са учестената сърдечна дейност, гадене, безсъние, изтръпване на крайниците и устните и изостряне симптоматиката на вече съществуващи съдови заболявания. При хронична употреба на кофергамин и последващо прекъсване на приемането му е възможна появата на главоболие, което бързо отзвучава. Това е по-характерно при стереотипно пиене на алкохол и кофергамин в определена част на денонощието. Кофергаминът не е подходящ за прилагане при възрастни и хора, страдащи от остри и хронични заболявания на сърдечно-съдовата система, бъбреците, черния дроб, бременни, диабетици. Поради съдържащия се кофеин в кофергамина, той има ефект подобен на кафето и едновременното им приемане не е желателно.

Кофергамин - българско производство, може да се закупи от всяка аптека без рецепта на стойност по-малка от 1000 лева. Една опаковка съдържа 20 таблетки.

Искам пак да отбележа, че кофергаминовата профилактика на алкохолното главоболие е особено ефективна в посочените дози и време на приложение и превръща "махмурлука" в напълно поносимо състояние, но не бива да доведе до алкохолизъм хора, чиято пречка да приемат алкохол е тежкото главоболие след това. Трябва да се има пред вид и това, че при пушачи "махмурлука" е следствие освен на алкохола и на интензивното тютюнопушене по време на алкохолна консумация.

Психическа зависимост от алкохола facebook image
Публикувано от: Красимира Петрова

Подобни материалиПсихическа зависимост от алкохола 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.