Начало на реферати

Пространствен динамичен модел на полето на професиолекта на компютърните технологии и на социолектите на компютърно базирани групи


джойнтвам - жаргонизъм - Джойнтвал е мрежа на нощна и очите му като на оксиженист.

Варианти на лексикална променлива C

1. компютърна игра - термин - в нормата на КБГ в разговорна реч присъства, когато трябва да се разграничат игрите за PC от тези за Play Station, т.нар. конзолни игри или в по-официална обстановка - радио- или телевизионно предаване. За най-широките среди това е единственото название. Някои потребители познават един или друг от останалите варианти като социално и стилистично ограничен.

2. игра - съкратена форма, използвана от всички в разговорната реч, но и в по-официални дискурси при ясен вече обект. Когато функцията не е информативна, геймърите предпочитат някое от по-силно маркираните варианти.

Ако някой търси PSX емулатор, който пуска 100% от игрите, да ми се обади.

3. гейм - сленгизъм - ...sejwa si gejmowete ama kato j dam load i mi kazwa edikoj si fajl go nqmalo...

4. геймка - жаргонизъм - Пусни някоя геймка насам.

джитка - жаргонизъм - Рядко PS маниаците са фенове на компютърните джитки и обратно.

5. игрица - жаргонизъм - ...можете да слагате по някоя готина freeware игрица. Ех, човече, не знам защо не пишем за розовките игрици.

 

3. Динамика на полето

В нашата концепция единиците от полето са в състояние на движение в широкия диапазон между полюсите на стилистична маркираност и на стилистична неутралност по вертикала, и полюсите на ограничена употреба и на по-широка употреба по хоризонтала. Това означава, че множествата, които етикетираме като "терминология", "професионален жаргон" и безименното поле между тях, имат граници, чиито очертания се менят с времето, а същевременно и в пространството - като територия на разпространение и като социални общности. Следователно статутът на една лексикална единица не е постоянен, а е състояние във времето и на територията на групата, в която функционира в този момент.

Родословното дърво на всички социални диалекти, формирани въз основа на взаимодействието между членовете им по повод определена дейност с компютър, наречени от нас компютърно базирани групи - КБГ, започва като ограничен професионален говор. Ето защо основната конструкция на нашия пространствен динамичен модел е полето на професиолекта на компютърните специалисти. В началото неговата проекция върху сечението х е малък кръг, който с развитието на електрониката и електронната промишленост у нас постепенно нараства. В случая с компютърната лексика основните фактори, причиняващи динамиката в полето, са социалните процеси, породени от развитието на информационните и комуникационните технологии. (Кирова 2002)

Пространствен динамичен модел на полето на професиолекта на компютърните технологии и на социолектите на компютърно базирани групи facebook image
Публикувано от: Светослав Стефанов

Увод във функционалното програмиране 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.