Забравена парола?
Начало на реферати

Произход и еволюция на човека


ПРОИЗХОД И ЕВОЛЮЦИЯ НА ЧОВЕКА


Теорията за произхода на човека и до днес си остава една от най-революционните теории, дала своето отражение сред множество науки и извоювала си място сред редица учебници, изучавани вече от няколко поколения.
В началото основният недостатък на тази теория е бил недостигът и дори липсата на веществени доказателства, на останки, илюстриращи преходът от древните човекоподобни маймуни до съвременния човек. Днес палеоантрополозите смятат, че са открили безспорни доказателства за съществуването на човешки прародители в Африка, Азия и други места, достатъчни да запълнят пукнатините в основата на теорията. Факт е, че, паралелно с тези общоприети находки, са открити и не по-малко такива, които противоречат на настоящата представа за биологичното развитие на човека. Те, обаче, не са намерили своето място в учебниците. Напротив били са систематично потулвани, игнорирани и забравяни, само и единствено поради факта, че не са подкрепяли общоприетите възгледи. От своя страна, дали общоприетите находки са толкова категорични и безспорни, както ни ги представят в учебниците по биология?
Смята се, че първите човекоподобни маймуни Drylopitecus са живели в периода от преди 5 до 25 млн. години. Преди около 4 млн. се появяват Australopitecus първите примати с изправен вървеж. Твърди се, че тялото на австралопитека било много подобно на човешкото, въпреки че съчетавало и много маймунски черти. Предполага се, че преди около 2 млн. години един от клоновете на австралопитека дава началото на Homo habilis. Преди около 1.5 млн. години Homo habilis еволюирал в Homo erectus. Смята се, че съвременните, от анатомична гледна точка, хора са се развили от Homo erectus преди около 300-400 хил. години. Homo sapiens е запазил редица от белезите на Homo erectus масивен череп, наклонено назад чело и дебели надочни дъги, но е имал черепен обем почти колкото съвременния човек. Някои палеоантрополози смятат, че единият от клоновете в развитието на Homo sapiens са неандерталците. Другият дава началото на физически напълно съвременния Homo sapiens sapiens в периода отпреди 30-100 хил. години.
Модерните теории за произхода на човека, обаче, не могат да обяснят точно кога и как Homo habilis е възникнал от Australopitecus, или Homo erectus от Homo habilis, или съвременния човек от Homo erectus. И до днес съществуват обстоятелства и теории, които сериозно разклащат убедителността на общоприетите канони.
За откривател и кръстник на Австралопитека се счита д-р Реймънд Дарт. През 1924 г. въз основа на отливка от вътрешността на череп и фосилни парчета от лицеви части той реконструира череп на бебе/дете. Изключителното в случая бил неочаквано големия за маймуна, според д-р

Произход и еволюция на човека facebook image
Публикувано от: Иван Иванов

Използване на фолио от напълнен полиетилен 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.