Начало на реферати

Повярвай в себе сиПовярвай в себе си

Има само една причина за човешкия провал. И това е липсата нa

вяра в себе си.“

Уилям Джеймс

Вярата в себе си е основната движеща сила за справянето с превратностите в живота, ключовият фактор за постигане на успех. В нито една област от живота си не можем да напреднем ако не вярваме в себе си.

Всички сме срещали призиви на различни автори и духовни учители – да вярваме в себе си, да разчитаме на себе си, да се доверим на себе си…

Но кое  формира тази вяра? Кога се заражда тя?

Можем ли да я възродим, да я засилим или дори да я създадем ако липсва?

Вярата в собствените ни възможности се формира от нашите убеждения, от това какво мислим за себе си и се подсилва с опита.

Начинът, по който се възприемаме, се изгражда още в детството. Някои от нас са облагодетелствани с родители, които са ги учили да вярват в себе си, които са им казвали, че са красиви, умни, способни и могат да постигнат всичко, което пожелаят. Но и най-добрите родители имат свои ограничения, бариери, които без да искат предават на децата си.

В моменти на разочарование, лошо настроение или гняв, те отправят упреци към децата си, без да си дават сметка, че това може да сложи отпечатък върху тяхното подсъзнание.

Навярно много от вас са чували близките си да им казват нещо от рода на-  „Не можеш да го направиш“, “ Ти не можеш(много си малък, не си достатъчно силен, нямаш необходимите знания“, „Това училище не е за теб, там приемат само отличници. Ти не си за там“, „Не може да имаш това, ние сме бедни. Това не е за нас.“

А ако по-късно  сте се „провалили“ в нещо, ако сте допуснали грешки, ако са ви обиждали, упреквали, ако  другите са ви използвали и манипулирали, вярата ви във вас  съвсем се е изпарила.

Повярвай в себе си facebook image
Публикувано от: Nadya Stoyanova

Are poor people poor or just lazy? 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.