Начало на реферати

Полова система. Индивидуално развитие на човека


момчетата. По време на пубертета настъпват дълбоки промени, които засягат устройството и функционалните особености на индивида. При девойката се оформя женския тип скелет с по-широк таз, развиват се млечните жлези, окосмява се областта на половите органи, появява се менструация. При младежите се наблюдава поникване на брада и мустаци, гласът мутира, мускулатурата става по-мощна. Характерна е и промяната в психиката наблюдава се по-голяма лабилност, разсеяност, раздразнителност. Не са редки случаите на ранен или на късен пубертет. Половото съзряване преди 8-9 годишна възраст и след 17-тата година се смята за анормално. И в двата случая трябва да се потърси лекарски съвет. Причините за анормалния пубертет могат да са наследствени, но най-често се дължат на боледуване, което нарушава дейността на някои ендокринни жлези, на изтощение, употреба на алкохол и никотин. Началото, протичането и завършването на пубертета са в зависимост от условията, които определят развитието на целия организъм. Тук спадат както биологичните фактори, така и храненето, трудовата дейност и битовите условия, при които се намира отделният индивид. Неблагоприятните условия могат да доведат до анормално протичане на половото съзряване, което пък дава отражение върху по-нататъшното развитие на организма. Ето защо е необходимо да се познават тези промени, за да се организира правилно живота на подрастващите, цялостното им поведение.

Стадият на израстналия индивид, или зрялата възраст, е период, през който завършва морфологичното и функционалното развитие и се постига интелектуално усъвършенстване на индивида. Това е периодът на творческата възраст.

Стадият на старостта се характеризира с редица изменения в организма. Стареенето е биологичен процес, при който се наблюдава постепенно износване на структурите, намаляване на функционалната годност и на защитните сили на организма. Старческите изменения засягат предимно съдовата и нервната система. В стените на кръвоносните съдове се отлагат продуктите на мастната обмяна /холестерол/, стесняват се отворите им и кръвоснабдяването се влошава. Тези изменения настъпват по-рано при прехранване, тютюнопушене и използване на по-големи от нормалното количества алкохол. В белите дробове алвеолите губят еластичността си, белодробната вентилация се ограничава, а с това и набавянето на кислород за тъканите. В нервната система клетките постепенно умират, нервните импулси се провеждат по-бавно, нови връзки се формират трудно. Съдържанието на вода в организма намалява и кожата изсъхва. Костите стават по-лесно чупливи, опадат зъбите и косите, слухът и зрението отслабват.

Copyright SCOUT

Полова система. Индивидуално развитие на човека facebook image
Публикувано от: ГАЛЯ РАДЕВА

Използване на фолио от напълнен полиетилен 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.