Начало на реферати

Полова система. Индивидуално развитие на човека


половина и аортата, без да отива в белите дробове. У някои деца връзката между предсърдията се запазва и след раждането /вроден порок на сърцето/.

През следващите месеци плодът бързо нараства. Към седмия месец на бременността всички органи са напълно развити, така че ако в този период на развитие детето се роди /преждевременно раждане/, то е жизнеспособно.

Бременността продължава средно 280 дни /9 месеца/, пресметнато от първия ден на последната менструация. В края на този период развитието на детето е достигнало такова равнище, че то е в състояние да осъществява необходимите жизнени функции /дишане, приемане на храна, уриниране/ извън майчиния организъм. То е дълго около 50см и тежи средно 3300gr.

Раждането е хормонално регулиран процес на отделяне на плода от майчиния организъм. Раждането протича в три етапа: 1) отпускане и отваряне на родовия канал, 2) изтласкване на плода, 3) следродов период. Детето се ражда благодарение на мощните ритмични контракции /свиване и отпускане/ на маточната мускулатура и натиск на коремната мускулатура. Тези контракции се означавят като родови болки. След изтласкването на плода той още е свързан с майчиния организъм чрез пъпната връв. Едва след нейното прерязване на около 5см от коремчето на детето, което се предхожда от здрава двойна превръзка, в детския организъм се натрупва много СО2, който дразни дихателния център, и детето прави първото вдишване на атмосферен въздух. То се проявява в първото проплакване, след което започва самостоятелното развитие на новороденото. В резултат също на маточни контракции, но малко по-късно, от организма на родилката се изхвърля и плацентата.

Ако детето се роди преди края на деветия месец, за него трябва да се полагат специални грижи, за да се осигури по-нататъшното му нормално развитие.

По статистически данни е установено, че приблизително на сто раждания един път се раждат близнаци. Те биват еднояйчни, когато от една зигота се развият два зародиша /близнаците в този случай са еднополови и имат еднакви наследствени белези/. Когато едновременно се оплодят две яйцеклетки от два отделни сперматозоида, се раждат двуяйчни близнаци, които могат да имат различен пол.

По време на бременността гърдите на майката се развиват под влияние на хормони от хипофизната жлеза (пролактин), така че след раждането е налице млечна секреция, благодарение на която детето се храни.

Прерязването на пъпната връв, с което се прекъсва връзката с майчиния организъм, и първият плач на новороденото поставят началото на втория етап от развитието на човека- следзародишното развитие, или следродовия период. Във връзка с промените, които настъпват през различните възрасти, следзародишното развитие може да се раздели на три основни стадия:

  1. Стадий на растеж и развитие, който обхваща детството и юношеството от раждането до 18 годишна възраст;

  2. Стадий на израстналия /възрастния/ индивид до 65 години;

  3. Стадий на старостта над 65 години.

Стадият на растеж и развитие се характеризира с бързи промени в ръстта, масата и функционалното развитие на организма. Може да се раздели на няколко периода: период на новороденото от раждането до края на първия месец; период на кърмачето до края на първата година; ранно детство от 1 до 3 години;

Полова система. Индивидуално развитие на човека facebook image
Публикувано от: ГАЛЯ РАДЕВА

Използване на фолио от напълнен полиетилен 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.