Начало на реферати

Полова система. Индивидуално развитие на човека


Оплождането е сложен физиологичен процес, при който става съединяване на мъжката и на женската полова клетка. Техните ядра се сливат и се получава оплодена яйцеклетка, наречена зигота. Зиготата дава началото на новия организъм, който носи белезите както на родителите и прародителите, така и съвсем нови.

Тъй като узрялата яйцеклетка е жизнеспособна кратко време, оплождането е възможно само в течение на няколко часа. През време на бременността узряването на други яйцеклетки се потиска по хормонален път и по тази причина менструация липсва.

Развитие на зародиша. Делението на зиготата започва още в маточната тръба, като броят на клетките бързо се увеличава. В началния си стадий развитието на човешкия зародиш не се различава от развитието на другите гръбначни животни. В началото яйцеклетката се дели на 2, после на 4, 8, 16 и т.н. Образуваното струпване на клетки прилича на черничев плод /морула/. След това се оформя делителното мехурче /бластула/, което се придвижва до матката и се вгнездява в подготвената за неговото по-нататъшно развитие маточна лигавица. Тя осигурява необходимите хранителни вещества и кислород.

Зародишното мехурче постепенно се вдлъбва и образува двупластна чашка. По този начин се оформят първите зародишни пластове ектодерма външен и ендодерма вътрешен. По-късно се образува и третият зародишен пласт мезодерма /среден/. Това са трите зародишни пласта, от които произлизат всички тъкани и органи на плода.

През първите етапи от зародишното развитие и при човека, и при гръбначните животни се появяват зачатъци на хриле, по-късно опашка, окосмяване, хрущялен скелет и др., които впоследствие изчезват. Най-дълго се запазва приликата на човешкия зародип със зародиша на човекоподобните маймуни. Това потвърждава близката родствена връзка на човека с животните.

Отначало храненето на зародиша се осигурява от обменните процеси, които протичат в лигавицата на матката, а по-късно хранителните вещества се получават чрез кръвта на майката. Развива се зародиш, обхванат от две обвивки. Вътрешната, наречена амнион, секретира околоплодна течност, която предпазва плода от механични увреждания. Външната заедно с изменената маточна лигавица образува плацентата, чрез която майчиният организъм изхранва плода. Връзката между зародиша и плацентата се осъществява чрез съдовете ма т.нар. пъпна връв. Чрез нея се набавят необходимите хранителни вещества и кислород и се отстраняват крайните продукти на обмяната. Кръвообращението на матката и на плода нямат пряка връзка.

Още в началото на първия масец от зародишното развитие започва клетъчната и тъканната диференциация и се образуват наченките на различните органи.

От втория месец се оформя външния изглед на плода, при което пропорциите още не отговарят на пропорциите, които са характерни за новороденото. В края на четвъртия месец всички основни органи и човешкият изглед на плода са ясно очертани.

Кръвообращението на зародиша се различава доста от кръвообращението при възрастните, При него не функционира малкия кръг на кръвообращението. Между дясното и лявото предсърдие, както и между белодробната артерия и аортата съществува отвор. Кръвта от дясната половина на сърцето минава направо в лявата

Полова система. Индивидуално развитие на човека facebook image
Публикувано от: ГАЛЯ РАДЕВА

Използване на фолио от напълнен полиетилен 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.