Забравена парола?
Начало на реферати

“Под игото” – епопея за пробуждането на българския народ


Под игото” – епопея за пробуждането на българския народ


Литературно - интерпретативно съчинениеАвторът на романа “Под игото” е Иван Вазов – родолюбец и многословец. В своята творба той описва подготовката на Априлското въстание, на кратко самото въстание и пораженията след него.

Защо наричаме този роман епопея за пробуждането на българския народ? Ако погледнем повестта “Чичовци” на същия автор, Вазов описва времето малко преди периода разгледан в “Под игото” и там нашите герои, част от които виждаме и в разглеждания от нас роман, са една маса от хора, които са неспособни да организират живота си, да не говорим за въстание и чиято кръв се смръзва при вида на някое обикновено заптие. В “Под игото” се описва една готовност за борба и смърт от страна на българския народ (като изключим всички чорбаджии, без чорбаджи Марко), която не е само на приказки, а и в действителност се върши нещо. За едно доста кратко време народът се мобилизира и дори доста видно се опълчва на турците, пример за това е патриотичната песен запята в присъствието на бея на представлението “Геновева” в ХVІІ-та глава. В един период от близо година българският народ е завладян от еуфорията за бъдещата борба. Романът е епопея, тъй като това е първото сериозно раздвижване и промяна в мисленето на българите след петвековното робство изпълнено със страх, примирение и унижение. Вазов отделя толкова голяма част от романа на подготовката, защото тя всъщност е самата епопея, не моментът, в който всички разбират, че България няма да се освободи и че те ще бъдат избити, и започват да спасяват собствените си кожи кой как може. След като въстанието е към своя край и мислейки за себе си, хората забравят за всичко, с което са били съгласни само до преди седмица.

Истинската епопея е тази трескава подготовка във всички краища на България за въстанието, което ще погуби турските изедници. Епопея за пробуждането на българския народ е защото за много кратко време хората започват действително да вярват в своите възможности и помагат за българското дело с всичко възможно.

Във възможността за победа се убеждава дори чорбаджи Марко, който има голямо семейство, за което да се грижи, но и голямо сърце, което му пречи да допусне тези млади и смели революционери да загинат за своя народ без той да ги почете както трябва. Чорбаджи Марко е живото доказателство за действителната промяна в светогледа на българина (“Новата молитва на Марка”). На българското дело помагат дори децата на заклетия враг на революцията, чорбаджи Юрдана.

Начинът, по който хората придобиват една такава смелост и за една година от крехки и несигурни същества се превръщат в хора, готови да защитават своите вярвания и идеали, и да рискуват дори живота си за своето отечество е много показателен (Рада Госпожина). Фразата “Спи, бабина, спи, че турците ще дойдат да те грабнат...” не плаши вече децата. Всички българи, независимо от възрастта си, се учат да се бият и боравят с оръжие. Пример за добрината и отдадеността на българина към въстанието е слепецът Колчо. Въпреки че Господ го е лишил от зрение, този човек вижда повече от всеки друг българин. Той е олицетворение на добротата, човек, който е винаги готов да помогне дори с риск за неговия собствен живот. Колчо остава същия добър и всеотдаен човек дори и след като се разбира, че въстанието е потушено и няма шанс да се извоюва свобода, той пак помага като сваля дрехите от собственият си гръб, за да помогне на един бунтовник (“Любов-героизъм”).

В заключение ще кажа само, че епопеята се обуславя не само от промяната в начина, по който виждат българите света, но и по начина, по който турците се примиряват с униженията, на които са подложени от по-смелите българи (“Новата молитва на Марка”). Априлското въстание дори и жестоко потушено, спрени бунтовниците и привидно всят страх в сърцето на българина, не е без мислено. Дълбоко в народната душа все още гори пламъкът на революционера и желанието за свобода, и този пламък излиза наяве две години по-късно в Руско-турската освободителна война, което доказва, че романът “Под игото” е епопея за пробуждането на българския народ.

“Под игото” – епопея за пробуждането на българския народ facebook image
Публикувано от: Руслан Добрев

За приятелството 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.