Начало на реферати

Планината Рила


Рила е планина в Южна България, част от Рило-Родопския масив, и е най-високата планина на Балканския полуостров. Най-високият връх на Рила, Мусала, със своите 2925 м е и най-високият на Балканския полуостров. В Европа Рила се нарежда на 6-то място по височина след планините Кавказ, Алпите, Сиера Невада, Пиренеите и Етна.

Средната надморска височина на Рила е 1487 м, а общата площ - 2629 км2. По-голямата част от високите върхове имат алпийски изглед. Типичен пример за това е Мальовица. Останалата част, най-вече в източна Рила представляват високопланински ливади.


Рила е съставена предимно от гранит и гнайс, смесени с стари кристални шисти и са част от Рило-Родопския масив - най-старата земна част в района.Рила се разделя на четири обособени части.Те са: Източнаа Рила, Централна Рила, Северозапдана Рила и

Югозападна Рила. Източният дял е най-обширен и най-висок. В нея се намира най-високият връх, както и 12 от 18-те рилски върха над 2700 м. Централната част на Рила е най-малката и е известна най-вече с ледниковите езера, които се намират там. Северозападна Рила — Заема близо 25% от територията на планината. Най-високият връх в тази област е връх Мальовица, който е висок 2729 м. В тази част се намират и Седемте Рилски езера.

На територията на югозападната част се намира най-старият резерват в България. Площта на тази част е 30% от площта на планната.

Рила има типичен планински климат. На връх Мусала падат 2000 мм валежи годишно като 80% от тях са от сняг. Там са измерени най-ниските температури за планината - абсолютна минимална температура минус 31,2° С при средна месечна температура минус 11,6° С, измерена през февруари. Абсолютната максимална температура е 18,7° С. Отрицателните температури се задържат средно около 9 месеца, като често продължават до края на юни. В Рила са изворите на Искър, Марица и Места. Много притоци на тези реки и на Струма също извират в Рила. В централна Рила се

намира най-голямото езеро на Балканския полуостров — Смрадливото езеро.


Планината Рила facebook image
Публикувано от: Пейчо Димитров

Раднево 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.