Начало на реферати

Пестициди,тежки метали и влиянието им върху нашето здраве


  1. Експертите отбелязват, че даже най-често употребяваните химикали водят до значително повишаване на дихателните разстройства.

Друг вид замърсители, попаднали в храната от околната среда /вода, почва, въздух/ са тежките метали.

За тяхното наличие бяха изследвани 765 проби – плодове и зеленчуци, плодови напитки и консерви, зърнени храни, като 710 бр. са от Държавен здравен контрол, а по заявка на граждани - 55 бр.

Отново се потвърждава оформената вече тенденция за отсъствие на тежки метали в изследваните храни.

 В състава на хранителните продукти, в процеса на добиване, обработка и съхранение, от околната среда често попадат несвойствени вещества, наричани химични замърсители – тежки метали, пестициди, полимерни материали, нитрати, нитрити, хранителни добавки - адитиви (консерванти, емулгатори, стабилизатори, антиоксиданти, оцветители, подсладители и др.). Адитивите изпълняват определени технологични функции и подобряват органолептиката. Съдържанието на химически замърсители в храните (плодове, зеленчуци, зърнени, бобови) е предмет на строг хигиенен контрол от регионалните ХЕИ в страната, а безопасността на добавките в храната се определя от експерти по хранене към МЗ, като за стандарти се използват директиви на Европейската общност.

Пестициди,тежки метали и влиянието им върху нашето здраве facebook image
Публикувано от: Георги Тодоров

Използване на фолио от напълнен полиетилен 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.