Забравена парола?
Начало на реферати

Песента като символ в поезията на Ботев


По време на турското робство песента за българите се превръща в отдушник на най-съкровените им чувства. Тя е израз на протеста срещу жестокото потисничество и начин да се съхрани душевността на българина. Песента се запомня лесно и се разпространява бързо. Затова и стихотворенията на Ботев се приближават до народното творчество и в поезията му песента е символ на завета за борба, който поетът оставя на народа.


Песента на Христо Ботев е песен на патриота и бореца и често се различава по своя плам от тази на останалите българи. В някои произведения песента се проявява като сантиментална и лъжлива мелодия, която поетът не разбира и отрича. Лирическият герой на Ботев признава песента единствено като най-чиста и възвишена форма да се възпее родолюбието и да се призове към борба. Той не може да подеме безгрижна мелодия, докато звучат песните на робството. Чрез своята песен лирическият герой търси съмишленици, които не само ще запеят редом с него, а и ще го последват в същинската борба за родината.


Поезията на Ботев е създадена, за да предизвиква лъжепатриотите да се осъзнаят, безгрижните да се пробудят и мълчаливите роби да надигнат глас. Песента е израз на гласност и представя различни духовности. Затова и песните в творчеството на поета са различни.


Христо Ботев осъзнава , че народът не намира сили да се противопостави нито на турците, нито на лъжепатриотите и чорбаджиите. Лирическият герой се бори именно за тези изстрадали хора, мамени от всеки, които са толкова премазани от робството, че нямат сили да надигнат глас:


Мълчи народа!


Глухо и страшно гърмят окови…


/“Елегия”


Песента като символ в поезията на Ботев facebook image
Публикувано от: Петка Димова

За приятелството 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.