Начало на реферати

Отношение към революционно-освободителното движение


На 15 януари 1879 г. митрополит Григорий получава специална покана от княз Дондуков Корсаков за участие в учредителното събрание в Търново. Той е избран да вземе участие и в Първото Обикновено народно събрание в София от 21 октомври до 24 ноември 1879 г., но поради влошеното си здравословно състояние не се явява. Митрополит Григорий обаче взема участие във Второто Обикновено народно събрание през 1880 г. Неговото участие в работата на Парламента сега е доста дейно и забележително, а преките му намеси при определяне решенията на Комисията по изработване законопроект за църковното управление в Княжеството дават видими резултати. На 16 декември 1898 г. митрополит Григорий умира.

Мелетий Софийски (също и Мелетий Зографски, среща се и като Милетий) е български духовник, софийски митрополит, действителен член на Българското книжовно дружество (БКД).

Мелетий е роден в македонския град Струмица в 1832 г. в семейството на обущаря Спас (Спиридон) Андонов. От 1847 г. учи в Зографския манастир, където се замонашва. През 1858г. продължава учението си в духовно училище в Атина, като същевременно служи в руската църква. Слуша 2 години лекции в Берлин. От 1864 до 1866 г. учи в Петербургската духовна академия и Кишиневската семинария. От 1866 до 1869 г. е в Киприяновския манастир, където се занимава с книжовна дейност. През 1869 г. пристига в Цариград, а през 1871 г. работи като проповедник и учител в Ямбол и Сливен. От 15 октомври 1872 до 1883 г. е Софийски митрополит. След Априлското въстание се укрива в Българската екзархия в Цариград, тъй като властите го подозират, че е давал убежище на Ботеви четници. По време на Освободителната война бяга в Русия и се присъединява към

Отношение към революционно-освободителното движение facebook image
Публикувано от: Силвия Найденова

Раднево 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.